sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolar
Kur'an Dinle
Sesli Makale

Yüce Allah’ın (c.c.) sıfatı olarak el-Câmi

Yüce Allah’ın (c.c.) sıfatı olarak el-Câmi
31.12.2023
0
A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Allah(C.C)’a hamd, Resulüne(sav) salat ve selam olsun.

Kur'an Dinle

el-Câmi; Kıyamet günü mahlukatı toplayan, bütün iyilik ve iyi sıfatları kendinde toplayan, yeryüzündeki çeşitli unsur ve varlıkları; canlı-cansız, yaş-kuru gibi zıtları bir arada tutan, kalpleri bir inançta birleştiren, kıyamet günü insanları kabrinden çıkarıp çürümüş uzuvları bir araya toplayan ve mahşer yerinde insan, cin, melek ve hayvanları arasat meydanında toplayandır.

Allah’ın bu ismi Kur’an’da  şöyle geçer:

Rabb’imiz, kendisinde şüphe olmayan bir günde insanları muhakkak sen toplayacaksın Âl-i İmrân, 9.

Doğrusu Allah, münafıkların da, kâfirlerin de tümünü cehennemde toplaya­cak olandır.Nisa, 140.

Sesli Makale

Bu isim, Ebû Hüreyre’nin rivayet ettiği değişik hadis-i şeriflerde de geçer. Bütün İslâm âlimleri, Allah’ın böyle bir isminin olduğunda ittifak etmişlerdir.

Cem’, sözlükte bir araya getirmek ve toplamak anlamına gelir. Bu sözcük ci­simler için kullanılmaktadır.

Özetle  cem’, dağınık olan şeyleri toplamak ve insanların toplanması gibi an­lamlara gelir. Ümmetin icma’ı (görüş birliği) sözcüğünde geçen icm’a bu kök­ten türetilmiştir.

Câmi’, Allah’ın  zatî ve  fiilî sıfatları arasında yer alır.

 Zatî sıfat olarak Câmi’, Allah’ın bütün faziletleri ve güzel nitelikleri kendinde toplaması ve bun­lara sahip olması anlamına gelir. Çünkü tüm bilgiler, varolmadan önce O’nun yanında bulunmaktadır. Böyleyken Allah’ın ilmi, kendi iradesi ve kud­retiyle yarattığı varlıklarla ilgili bilgileri kuşatmaz mı?

 Fiilî sıfat olarak Câmi’ ismi, Kur’an’da daha çok bu anlamda kullanılır. O, gerçekten dağınık, benzer ve birbirine zıt olan şeyleri bir araya toplayandır.

Parçaları bir araya getirip birleştiren, özel bir  terkip oluşturan, böylece on­lara özel bir yapı kazandıran, şânı yüce olan Allah’tır.

Adem a.s den beri sayısı adeti bilinmeyecek derecede çok insan yaratılmış ama ilahi emir (ölüm) hepsini yakalamıştır. Peki bu insanlara ne oldu neredeler toprakta neye karıştılar etleri kemikleri damarları saçları nerede toprağın hangi katmanında milyarlarca insan zerresi bunları kim bir araya getirebilir?

İsra süresi 49- 50-51

‘’ Bir de onlar dediler ki: “Biz, bir kemik yığını olduğumuz ve ufalanıp toz olduğumuz vakit mi, gerçekten biz mi, yeni bir yaratılışla diriltileceğiz?    De ki: “İster taş olun, ister demir…”     “İsterse gönlünüzde büyüyen başka bir yaratık olun, (Muhakkak öldürülecek ve diriltileceksiniz.) “Onlar: “Bizi kim tekrar diriltecek?” diyecekler. De ki: “Sizi ilk defa yaratmış olan o kudret sahibi.”

Allah’ın ezelî ilminde, her insanın vücudunu teşkil eden zerrelerin sayısı, miktarı, bulun­duğu yer, gün gibi aşikârdır. O’na gizli kalabilecek bir yer yoktur. Her bir bedenin zerreleri bir anda birleşip eski ha­line gelivermesi Yüce Allah’ın tek bir fermanına bakar. Zât-ı Zülcelâl “Ol!” der, milyarlarca ölmüş beden birden hayat bulur ve herkes hesap için hâzır olur.

Vücudumuzda el Cami esmasının tecellisi

Evet, vücudumuz en az 25 elementten oluşuyor. Ancak vücut kütlemizin yüzde 99’a yakınını 6 element oluşturuyor. Bunlar:

  • Oksijen %65
  • Karbon %18
  • Hidrojen %10
  • Nitrojen %3
  • Kalsiyum %1,4
  • Fosfor %1,1

37 trilyon hücre farklı özelliklerle bir araya gelerek vucud oluşturuluyor.  Yüzde 1 lik bölümdede onlarca element bulunur. El Cami olan Allah CC Eti, kanı  ,kemiği , vucud , sıvılarını bir araya getirerek mükemmel bir nizamla çalışan insanı yaratıyor

Doğada su katı, sıvı ve gaz hâllerinde görülür. Kimyasal formülü (H2O) 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan meydana gelir. İkisi de ciddi oranda yanıcı maddelerdir. Fakat Rabbimiz bu iki elementten su gibi ferahlatıcı , temizleyici , bereket sebebi bir nimet yaratıyor. Bunların hepsi el Cami CC esmasının tecellisi iledir.

 Hurûf-ı mukattaa harflerindeki bir hikmet   (elif , lam ,mim…)                                                                          

Mukattaa, “kesmek, bir şeyi bütününden ayırmak” mânasına gelen kat’ kökünden türemiş bir sıfat olup söz konusu harfler kelimeyi oluştururken okundukları gibi değil kendi isimleriyle telaffuz edildiklerinden “bağımsız ve ayrı harfler” anlamında “hurûf-ı mukattaa” diye anılmıştır.

Seyyid kutub r.a : Bu aciz bırakma realitesi, sadece Kur’an ile ilgili değil, yüce Allah’ın yaratmış olduğu her şey hakkında aynen söz konusudur. Bu durum, her şeyde yüce Allah’ın yaratıcılığı ile insanların yapıcılığı arasındaki -bağdaşma kabul etmez farkı gösterir. Düşünelim ki, bu yeryüzü kütlesi, nitelikleri bilinen bir takım elementlerden oluşmuştur. İnsan bu elementleri ele alınca onlardan yapsa yapsa ya bir tuğla ya bir kerpiç ya bir tabak ya bir sütun ya bir heykel ya da duyarlılık ve karmaşıklık düzeyi ne olursa olsun bir teknik aygıt yapabilir.                                                                                                    Oysa yarattıklarını doğrudan doğruya yaratan Allah bu elementlerden, kımıldayan, hareket eden canlıyı meydana getiriyor. Bu canlı, insanları aciz bırakan ilâhî bir sırrı, yani canlılık sırrını içeriyor. Öyle bir sır ki, insan bunu ne yapabiliyor ve ne de içyüzünü kavrayıp onu çözebiliyor.                                                                                                                                        İşte Kur’an da böyledir. Kelime ve harfler… İnsan bunlardan düzyazı ve şiir üretebilir. Oysa Allah onlardan Kur’an, Furkan meydana getiriyor. Bu harf ve kelimelerden meydana gelen Allah’ın sanatı ile kulun sanatı arasındaki fark, bir yandan kımıldayan ruh ile ölü vücud arasındaki ve öbür yandan hayatın özü ile onun kuru kalıbı arasındaki fark gibidir.

Son olarak Yüce Allah’ın el-Cami’ ismini bilen kişi yeryüzünde Allah’ın koymuş olduğu nizami ile kainatı nasıl çekip çevirdiğini düşünür. Ahiret gününde bunları tekrar diriltip huzurunda toplayarak hesaba çekeceğini kabullenmek suretiyle yaratılışının gayesi doğrultusunda hayatını devam etmeye ğayret eder.

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.