sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolar
Kur'an Dinle
Sesli Makale

DİN NASİHATTIR

DİN NASİHATTIR
09.03.2020
0
A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

 Hamd alemlerin yoktan var eden ve idare eden kayıtsız şartsız Hakimiyet yetkisine sahip Allah azze ve celle mahsustur.

 

Kur'an Dinle

Salat ve Selam Alemlere Rahmet olarak gönderilen Son Peygamber Hz Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e ve onun Aline ve Ashabına ve onları takip eden Muvahhidlerin üzerine olsun inşaAllah.

 

Peygamberler görevli olarak geldikleri toplumlara nasihat etmişler. Yani onları Allah’ın emrine davet etmişler. Nasihat öğüt vermek, akıl ve yol göstermek bir kişi hakkında iyilik istemektir.

 

Sesli Makale

Lokman suresinde Allah azze ve celle bizlere Lokman Aleyhisselamın oğluna nasıl nasihat ettiğini bildiriyor. Lokman Aleyhisselam bir babadır ve bir de evladı vardır. Evladının istikamet üzere olması için ona bir takım nasihatler vermiştir. O kadar güzel şeyler söylemiştir ki evladına, Allah onun  bu nasihasetinden razı olmuştur.

 

Evlat yetiştirmek isteyen çocuk terbiye etmek isteyen Müslümanlara bu nasihatlerde çok güzel öğütler vardır. Hem bakalım Lokman Aleyhisselam’ın öğüt verişine kendimize ders alalım. Bizim hayatımızda eksik olanları tamamlayalım aynı zamanda bunu da bir ölçü olarak kabul edelim.

 

“Oğluna öğüt vererek, Ey oğulcuğum Allah’a Ortak koşma doğrusu şirk büyük bir zulümdür” demiştir. (Lokman 13)

 

Lokman Aleyhisselam oğluna öyle bir üslupla nasihat etti ki çocuk kendi iyiliği için konuştuğunu anladı. Demek ki çocuklarımıza öğretmemiz gereken ilk hakikat Allah’ın hakkı olan Tevhid’dir. Önce derslerine çalış makam mevki sahibi ol diye nasihat etmemiştir. Ey oğulcuğum demiştir ki kim Allah’ın hakkını öne alırsa O Allah’ın katında razı olacağı bir adamdır. Lokman Aleyhisselam da Allah’ın hakkını öne aldığında Allah Celle Celalühü ondan razı olmuştur. Allah’ın razı olduğu  baba çocuklarına Tevhidi öğreten bir babadır. Lokman Aleyhisselam bundan sonra oğluna başka öğütlerde de bulundu. Anne, babana iyi davran, namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten sakındır, insanlara karşı kibirli olma ama bunların hepsinin öncesinde Lokman Aleyhisselam oğluna Allah’a şirk koşma dedi. Lokman Aleyhisselam oğluna nasihat edip sakındırdığı şirk nedir.

 

Enam suresi birinci ayeti kerimede; “Hamd gökleri ve yeri yaratan karanlıkları ve aydınlığı var eden Allah’a mahsustur. Bunca ayet ve delillerden sonra kâfir olanlar bazı varlıkları Rableri  ile denk tutuyorlar.”

 

Şirk Allah’ın sıfatlardan herhangi birisini Allah’tan başka bir varlıkta olduğuna itikat etmek ya da ameli olarak Allah’a yapılması gereken ibadeti Allah’tan başkasına yapmaktır. Lokman Aleyhisselam oğluna şirkin büyük bir zulüm olduğunu öğretti. Zulüm ne demektir; Bir şeyi yerli yerine koymamak demektir. Adalet; Her şeyi yerli yerine koymaktır. Allah’a şirk koşan kişi Allah’ın hakkını Allah’ın vermediği için yani hakları yerli yerine oturtmadığından dolayı zalimdir.

 

Lokman Aleyhisselam oğluna tevhidi emrettikten sonra ana, baba hakkını emretmektedir. Lokman Aleyhisselam ile biz insana ana babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir.’’ Çünkü anası onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. Sütten ayrılması da iki yıl içinde olur. (İşte bunun için) önce bana sonra da ana babasına şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur’’(Lokman 14). Allah Celle Celalühü birçok surede önce Tevhidi emretmiş sonra da anne, baba hakkını zikretmiştir.

 

“ Rabbim kendisine kulluk etmenizi ana, babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa kendilerine “of” bile deme onları azarlama ikisine de güzel söz söyle” (İsra Suresi 23)

 

Allah’a kulluk, anne, babaya iyilik.

 

“De ki gelin Rabbinizin sizlere neleri haram kıldığını okuyayım. Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmayın anne, babanıza iyilik edin.” (En’am 151)

 

Allah Celle Celalühü Lokman Suresi 14. ayette bildiriyor.

 

  1. Zorluklar içerisinde  karnında taşıdığı diyor Allah Celle Celalühü.
  2. onun sütten kesilmeside  2 yıl sürer.

 

İsra suresinde Allah Celle Celalühü 3 sebebi zikrediyor İsra 24 deki Ya Rabbi benim anama ve babama merhamet et. Küçüklüğümde onlar beni yetiştirdiği gibi sen de onlara Rahmet et. Allah Celle Celalühü seni yetiştirip terbiye ediyor anne babanın evlatlarına fedakarlıkları Allah Celle Celalühü vefalıdır. Allah kimsenin hakkını zayi etmez anne, baba, çocuk için bu kadar fedakarlık yapınca Allah Celle Celalühü kuluna diyor ki ey kulum sen de vefalı ol iyiliğe teşekkür etmesini öğren ve anne, babanın hakkını sakın görmezlikten gelme.

 

Lokman Suresi 15. ayeti kerimede Allah Celle Celalühü şöyle buyuruyor;

 

“ Eğer onlar seni hakkında bilgin olmayan bir şeyi körü körüne bana ortak koşman için zorlarsa onlara itaat etme, onlarla dünyada iyi geçin bana yönelenlerin yoluna uy. Dönüşünüz ancak banadır. O zaman size yapmış olduklarınızı haber veririm.”

 

Kur’an-ı Kerim’e baktığımızda Allah Celle Celalühü Peygamberlerin insanlığa nasıl nasihat ettiğini görüyoruz. Ama bugün insanlık vahiyden uzat yaşadığında onların kendi yaptıklarını doğru zanneden inandığı bâtılı en doğru yol kabul eden hatta Allah’ın emrine aykırı davranmayı iyilik sana kötü niyetli niceleri başkalarına nasihat ederler, onları kendi yanlışlarını ve hatalarına davet ederler. Nitekim şeytan Hz Adem ile eşini sonsuza kadar cennette kalmaları için yasak meyveden yemek konusunda kandırdı ve sonra da ben sizin için bir nasihatçiyim öğüt verenlerdenim diye yemin etti. (Araf Suresi 20 21)

 

Peygamberimiz Sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyor ki;

 

“Din nasihattır.

 

Sahabeler kimin için Ya Resulallah diye sorunca;

 

Allah Celle Celalühü için, onun kitabı için, Resulü için, Mü’min yöneticiler (imamlar) ve bütün Müslümanlar için” buyurdular. (Müslim)

 

Allah için nasihat ona inanmak ona şirk koşmamak bütün Kemal sıfatların ona ait olduğunu kabul etmek noksan sıfatlardan onu tenzih etmektir.

 

Rasulullah için nasihat onun Peygamberliğini doğrulamak getirdiği şeylere iman etmek emir ve yasaklarına uymak sünnetini izlemek onun davetini yaymak.

 

Kitap için nasihat onun İlahi kitap olduğunu kabul etmek ona saygı göstermek onu sürekli okumak ve hükümleriyle amel etmek.

 

Müslüman yöneticiler için nasihat onlara karşı gelmemek Hakk olan işlerde onlara yardım etmek yanlışlarını güzel bir yolla düzeltmeye çalışmak bilmedikleri konularda onları uyarmak.

 

Müslümanlar için nasihat din ve dünya işlerinde onları irşad etmek yol göstermek onları hakkını korumak dinden bilmediklerini öğretmek ayıplarını örtmek yardımda bulunmak şefkatli davranmak emri bil maruf nehyi anil münker yapmak İslam’ın ahlakı ile ahlaklanmalarını teşvik etmektir.

 

Velhamdulillahi Rabbil Alemin

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.