sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolar
Kur'an Dinle
Sesli Makale

ORUCUN EMREDİLMESİ

ORUCUN EMREDİLMESİ
13.03.2024
0
A+
A-


Hamd Alemleri yoktan vareden rüzgarı estiren bulutları sevkeden mutlak hakim Allah c.c.’ya mahsustur. Salat ve Selam Alemlere rahmet olarak gönderilmiş, yaşayan Kur’an Hz. Muhammed s.a.v’e aline ashabına ve tüm müminlerin üzerine olsun İnşallah.

Hadisi açıklamaya devam ediyoruz İnşallah. Hadiste geçen ve kişiyi düşmana karşı koruyan üçüncü hususta oruç tutmaktır. Hadisin oruçla ilgili kısmı şuydu;

‘’Allah size orucu tutmayı emretti. Bunun örneği ise şöyledir. Bir kişi bir grup arasında oturur. Bu kişinin yanında bir misk kabı vardır. O grubun hepsi bu kokuya hayrandır yada bu koku o kişileri kendine hayran bırakır. İşte oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur.

Kur'an Dinle

Peygamberimiz s.a.v oruçlu kişiyi misk kabının sahibine benzetmiştir. Çünkü o kap gözlerden uzak kişinin elbisesi altında bulunur.

Zira misk taşıyanların adeti böyledir. Oruç tutan kişinin durumunu insanlar mücahede edemez çünkü bu durum duyu organlarıyla algılanamaz. Oruç tutan kişinin organları günah işlemeye karşıda oruç tutmuş; dili ise yalandan çirkin sözden ve yalancı şahitlikte bulunmaktan imtina etmiş; karnı yeme içmeden uzak durmuştur. İşte oruçlu kişi konuşacaksa orucunu zedeleyecek şeyleri konuşmamalıdır. Bir şey yapacaksa orucunu ifsad edecek fiilleri yapmamalıdır. Onun ağzından çıkacak söz faydalı ve güzel olmalı. Amelleri de ağzından çıkan sözler gibi güzel ve fayda veriri olmalıdır. Oruç misk kokusu gibidir. Her kim o misk kokusunu taşuıyan insanla oturursa bu kokuyu hisseder. Oruçluyla oturan kişide ondan faydalanmalı, bu kişi onun yanındayken yalandan, zulümden, iftiradan ve günahlardan emin olmalıdır. Meşru olan oruç bu oruçtur. Yani oruç sadece yeme ve içmeden uzak kalmak demek değildir. Sahih bir hadiste şöyle geçer;

Buhari; Kişi yalan sözü terk edip onunla konuşmayı bırakmazsa Allah’ın o kişinin yeme içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur!

Başka bir hadiste şöyle buyrulmuştur;

Sesli Makale

‘Nice oruçlu vardırki oruçtan nasibi sadece açıklık ve susuzluktur. (İbn Mace)

Orucu yeme ve içmeden uzak olduğu gibi organların günahlara karşı da uzak kalması demektir. Nasıl ki yemek yemek ve su içmek orucunu ifsat ediyorsa, oruçluyken işlenen günahlarda orucun mükafatını ve semeresini ifsat eder; sanki kişi hiç oruç tutmamış gibi olur.

Oruçlunun ağız kokusu ile ilgili ihtilaf edilmiştir. Acaba bu ağız kokusu dünyadaki ağız kokusu mu yoksa ahirette olacak olan ağız kokuşumu?

Allah c.c. kudsi bir hadiste şöyle buyurmuştur.

‘’İnsanoğlunun her ameli kendisi içindir. Ancak oruç müstesnadır. Oruç benim içindir ve onun karşılığını ben vereceğim.’’ Allah Resulü s.a.v devamla; ‘’Nefsimi kudreti elinde tutan Allah’a yemin ederimki kıyamet günü oruçlu bir kimsenin ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir. Oruçlu olan kimse için iki sebab vardır. Bunlardan biri iftar ettiği zaman diğeride orucunun sevabıyla Allah’a kavuştuğu zamandır. (Müslim)

Ebu hatim şöyle der;

Kıyamet günü müminlerin diğer ümmetlerden farklı kılan özellikleri dünyada iken aldıkları abdestten dolayı abdest azalarının bembeyaz olmasıdır. Müminlerin kıyametteki şiarları ise oruç tutmalarıdır. Oruç tuttuklarından dolayı oluşan ağız kokuları misk kokusundan daha değerlidir. Böylece Muhammed s.a.v’in ümmeti diğer ümmetlerden ayırt edilecektir. Allah c.c. hepimizi onlardan eylesin.

Peygamber efendimiz s.a.v bu güzel kokunun kıyamet gününde olacağını haber vermiştir. Çünkü kıyamet günü hayra sevabın verilmesi; şerrede cezanın verilmesi zamanıdır. Oruçlunun ağız kokusunun misk gibi olması da işte bu zaman ortaya çıkar. Aynen Allah c.c. yolundan yaralanan kişinin de kokusunun misk kokusu olması gibi. O gün sırlar herkesin önünde teşhir edilecektir. Ve kafirlerin pis kokusuda simsiyah olacak yüzleride zehir olacaktır.

İbn Abbas r.a. şöyle demiştir. ‘’Hasenat kişinin yüzünde ziya kalbinde nur olur. bedeninde ise kuvvet rızkında genişlik, insanların kalbinde de sevgi oluşturur. Kötülüklerde insanın yüzünde karartı, kalbinde kasvet, bedeninde zafiyet, rızkında noksanlık oluşturur. İnsanların kalbinde de nefret meydana getirir.

Bu hususta ilim ehli arasında da basiret ehli arasında da ortak bir kanaat vardır. Güzel bir insan iyilik yaparsa kokusu sürmese bile üzerinbde güzel bir koku hissedilir. Onun ruhundaki güzel koku bedenine ve elbisesine sirayet eder. Facir kişi ise bu durum tam tersine müşahede edilir.

Nezle olmuş bir kişi havadaki herhangi bir kokuyu hissedemez. Onun nezlesi kokuyu inkar ettirir. Bu mesele hak ile batıl arasını ayıran bir meseledir. Allah c.c. her eşyin en iyisini bilir.

Kıpırdama bizden, Tevfik Allah c.c.’dendir.

VelhamdulillahirrabbilAlemin.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.