SEVGİ TERCİHİ GEREKTİRİR
Hamd kendisinden başka ilah olmayan, mutlak manada tek güç ve kudret sahibi olan Allah’a (Celle Celaluhu) mahsustur. Salat ve selam tüm peygamberlerin ve onları takip eden tabilerinin üzerine olsun.
Sevgi insanın kalbinde bulunan ruhi bir özelliktir. Bu özellik insanın hayatının içinde bulunan bir olgudur. Neyi nasıl neden en çok kimi sevecen bu gibi soruların cevabını ehl-i iman Kur’an-ı Kerim ve Sünnetten bulmalı ve o doğrultuda hayatını düzenlemelidir.
Hiç şüphesiz ALLAH(Celle Celaluhu) ve Resulü(sav)’nü her şeyden çok sevmek imanın bir gereğidir. ALLAH(Celle Celaluhu) ve Resulü(sav)’nü sevdiğinin göstergesi hayat içerisinde ALLAH(Celle Celaluhu) ve Resulüne(sav) itaatten geçiyor. Bakıyoruz Ayet-i Kerime’ye;
“De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayıcı, çok esirgeyicidir.” (ALİ İMRAN 31)
İBN-İ KESİR (RAH); Ayet-i Kerime ALLAH(Celle Celaluhu)’ı sevdiğini iddia edip Hz. Muhammed (sav)’in yolunu izlemeyen herkesin aleyhine hüküm vermiştir. Böyle bir kimse bu iddiasında yalancıdır. Kişi şeriata ve nebevi dine bütün söz ve fiilleriyle tabi olmadıkça bu iddiasında doğru sözlü olmaz.
Sevgi tercihi gerektirir. Kuran-ı Kerim’de arapça sevgi (hubb) kökünden gelir. Tercih anlamında da kullanılmıştır. (Müfredat)
“Semuda gelince onlara yol gösterdik. Fakat onlar körlüğü hidayete tercih ettiler.” (FUSSİLET17) (Festehabbûl âmâ)
Bu ayette görüldüğü üzere semud kavmi dalaleti hidayetten daha çok sevmeleri tercihlerini dalalet doğrultusunda kullanmalarına vesile oldu. Başka bir ayette;
“Ey! İman edenler! Eğer babalarınız ve kardeşleriniz imana karşılık küfrü tercih ediyorsa onları dost edinmeyiniz. (TEVBE 23) (İnistehabbûl kufra alal iman)
Bu ayette de sevgi tercih manasında geliyor.
İbn Kayyım (rah)’in dediği üzere; “ Kişi sevdiğini ancak ondan daha çok sevdiği bir şey için terk eder. O zaman ALLAH(Celle Celaluhu) ve Resulünü(sav) sevmek bu iddia ALLAH(Celle Celaluhu) ve Resulü(sav)’nü hayatta karşılaştığı meselelerde tercih etmek, itaat etmek, hükümlerini tek ve alternatifsiz bilmekle olur. Yani sevgi tercihi gerektirir. Neyi tercih ediyorsan onu seviyorsundur demektir. Neyi tercih ediyorsan tercih etmediğin şeyden daha çok seviyorsun demektir.
ELHAMDULİLLAHİRABBİLALEMİN
SELAMUN ALEYKUM
TEVFİK ALLAH(Celle Celaluhu)’TANDIR.