sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolar
Kur'an Dinle
Sesli Makale

NAMAZIN KABULÜNÜN ŞARTLARI

NAMAZIN KABULÜNÜN ŞARTLARI
05.09.2019
0
A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd Sena Yücelik Gökleri yeri ve ikisinin arasındakileri yoktan var eden Allah(cc)’a mahsustur.

Salat ve Selam son nebi ve Rasul, alemlere Rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (sav)’e onun Ailesine ve bütün Müslümanların üzerine olsun.

Kur'an Dinle
  • İmandan sonra imanın getirisi olan muhakkak ki salih amellerdir.
  • Şu örnekle daha iyi anlaşılacaktır. Bir gaz lambası düşünürsek içinde gaz ve fitil vardır ateşi yakar ışığından faydalanırsın ama onu uzun ömürlü olabilmesi için üzerine muhafaza olarak cam bir fanus koymalıyız evet o zaman ateş hem uzun ömürlü hem de ışığı daha fazla etrafı aydınlatır.

İman bir ateştir onun daha uzun ömürlü kalıcı olarak bir kalpte kalması için şeffaf amellerle yani Allah’ın emrettiği ve Rasulullah’ın uyguladığı şekilde olması şarttır.

  • Amellerin en başı dinin direği olan
  • “Beni anmak için namaz kıl”(Ta ha 14)

Bu emrin zahirinde Allah’ı anmak vaciptir. Ancak insan gaflete dalarak bu emre zıt düşer (o halde huzur şarttır.)

Namaz içerisinde bulunan kimse nasıl olurda Allah’ı (cc) anmaktan gafil olabilir.

  • Hiç uyuyanla uyanık bir olur mu?

Sarhoşken ne söylediğinizi bilinceye kadar, namaza yaklaşmayın. (Nisa 43)

Sesli Makale

Bu ayetin nüzulüne (iniş sebebi) baktığımızda içkinin haram kılınmadan önce sarhoş iken namaza duran bir Sahabenin hakkında inmiştir.Sahabe Arapçayı çok iyi biliyorlardı. Ancak içki ne söylediği anlayamayacak bir hale getiriyor.

Şimdi bizler namaza dururken Tekbir ve selama kadar içindekilerden ne kadarına vakıfız yani ne söylediğimizi biliyor, anlıyor muyuz? Yoksa sadece bir ses mi geliyor ağzımızdan kulağımıza evet sarhoş da okuyor ama anlamıyordu ya biz o kadar gafletteyiz ki içmeden sarhoş olmuşuz.

  • Şimdi bir kişi bir hükümdarın karşısına çıksa ne söylediğini anlamadan ona bir takım konuşma yapsa ne kadar etkili olur hükümdar alın şu deliyi karşımdan der. Allah (cc) hakimlerin hakimi değil mi? O’nun huzurunda, O’nun istediği şartlarda amel işlememiz şarttır.
  • Namazın içindeki ve dışındaki farzları vardır bunu ilmihal kitaplarında kolayca bulabilmekteyiz. Altısı içinden altısı dışından olmak üzere 12 farz vardır.

İmam Gazali Şöyle demektedir; bu farzlar namazın yerine gelebilmesi içindir. Yani bir işi yapmaktır. Ayriyeten bir de kabulünün şartı olan 6 tanede batıni şartı vardır buyurmuştur.

  • Bir işi yaparken asıl hedefimiz o işi yapmak mıdır? Yoksa yaptığımız işi iş verene kabul ettirmek midir? Tabi ki işin karşılığını alabilmek için işi yapıp kabul ettirmektir.
  • İbni Mace Rasulullah(sav) şöyle buyurmuştur;

“Nice namaz kılanlar vardır ki namazlarından nasibi sadece yorgunluktur.”

Evet sadece bedeni bir hareketle ne söylediğini bilmeden kılınan bir namaz ağırlık verir o kılan kişiye namazında istikrarı olmaz huzura çıktığın da normal bir yerde durduğu gibi durur sebebi huzuruna çıktığı zatın Allah(cc) gerçek manada tanımamasından kaynaklanır.

  • Oysak ki insanların bir üst makamın karşısına çıktığı zaman sıkılır bir yanlış konuşma yapmayayım saygısız bir harekette bulunmamalıyım düşüncesi onu korkutur sebep ettiği içindir.
  • Neden namazda böyle olamıyoruz hiç düşündünüz mü? Çünkü namazı sadece zahiri olduğunu sanıyoruz oysaki her şeyin zahiri ve batıni yönleri vardır.

Evet nedir bu namazın batıni yanı iç alemi bedenle birlikte ruhumuzla nasıl ikame ederiz amellerin en önemlisi olan bu farziyeti.

Namazın Batıni Şartları;

  • Huzuru Kalp = okuduğunu düşünmek.
  • Tefehhüm = Okuduğunu anlamak.
  • Tazim = Anladığına saygı göstermek.
  • Heybet = Saygı ile korkmak.
  • Reca = Ümit beslemek.
  • Haya =

Namaz kılan bir kişi bu şartları da namazına dahil ettiği zaman gerçek huşuyu bulacak ve namazından gafil kalmayacaktır.

Bu namazı kabulün şartı olan batıni şartları namazda uygulamalarının yolu Fatiha ve iki tane başka sure ile başlayarak bunların anlamını ezberleyerek namazda huşuyu bulacaktır. O zaman sen huzura bulur kişi olarak çıkacaksın.

Rabbim kalplerimize İslam’i hassasiyet vermesini ve bu kalple huzuruna çıkan kullarından eylesin cümlemizi. (SELAM VE DUA İLE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.