sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolar
Kur'an Dinle
Sesli Makale

İSTİKAMET NEREYE?

İSTİKAMET NEREYE?
04.02.2022
0
A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd; görülen görülmeyen bütün alemi yoktan var eden ve aralarında nizam ve intizam belirleyen, yeri, göğü ve her ikisi arasındakilere yerleştirdiği nizam ve intizam ile iman etmeyenlere deliller iman edenlere sebat, şükür, teslimiyet ve haşyet gibi hasletleri elde ettirecek hazineler yerleştiren, karşılık bir şekilde kullarına hibe eden yani el-Vehhab olan Allah (cc)’a mahsustur.

Salat ve selam kendisine ittiba gösterilmediği müddetçe kurtuluşun mümkün olmadığı, şükreden bir kul olabilmek için uykusuz geceler geçiren, seccadesini ıslatan, yegane önderimiz Rasulullah (sav)’e tertemiz ehl-i beytine sahabesine ve tüm müminlerin üzerine olsun.

Kur'an Dinle

Rasûlullah (Sav): “Ateş, şehvet per­deleriyle perdelenip örtüldü. Cennet de nefsin hoşlanmadığı mükel­lefiyetlerin zorluklarıyla perdelenip örtüldü” buyurmuştur.[1]

Cennet ve cehennem hakkında Rasulullah (sav) tarafından yapılan bu apaçık açıklama bizleri Cennet ve Cehennem hakkında şöyle bir tasvire götürüyor; Cennet’i elde etmek yokuş yukarı tırmanmak gibidir. Cehennem’e düşmek ise yokuş aşağı yuvarlanmak gibidir.

Dolayısıyla yokuş yukarı tırmanan kimsede daima yokuş tırmanan kimsenin üzerinde taşıdığı emareler gözükecektir. Bunlar yorgunluk, terleme, korku, azim ve istikrar gibi emarelerdir. Cennet’i isteyen herkes otomatik olarak Cennet’e götüren yolda bulunması gerektiğini kabul etmiş demektir. Peki Cennet’i isteyen ve dolayısıyla Cennet’e giden yolda olduğunu iddia etmiş olan bizler şu soruyu kendimize soralım; Bizde yokuş yukarı tırmanan adamın yorgunluğu, teri, korkusu, azmi ve istikrarı var mı? Eğer sen Cennet yolunda isen sende bu emarelerin olması şarttır. Cennet’e götüren yolda olan kimsenin yorgunluğu; taat ve ibadete dair fiiliyatlardan dolayı vücudunda meydana gelen bir takım değişikliklerdir. Cennet’e götürecek amelleri işlemekten dolayı terledin mi? Bu yoldan kaymak düşmek yalpalanmak gibi bir korku taşıyor musun? Allah’ın rızasını kazanma isteği seni kamçılayarak azim kazandırıyor mu? Cennet’e olan sevdan dünya namına ne gibi teklf ile karşılaşırsan karşılaş (Konfor, rahatlık, maddi imkan gibi) sana istikrar kazandırıyor mu? Cennet’e olan sevdan bu gibi dünyalıklardan uzaklaştırıyor mu? Bunlar sende yoksa söyle bana nasıl bir Cennet yolcususun sen? Nefse ağır gelen zor gelen şeylerle donatılmışsa Cennet yolu; muhakkak terletecektir, ve yine muhakkak yoracaktır, nefis taşıdığından dolayı korkutacaktır, zarureti gayet ortada olduğundan azim ve istikrar sahibi yapacaktır.

Peki Cehennem yoluna ne demeli? Yokuş aşağı… Peki yokuş aşağı düşen kimsenin emareleri nelerdir: Çaresizlik, ümitsizlik, gevşeklik, rahatlık, yara bere, aşağıya doğru hızla yuvarlanma… Peki bir kimsenin Cehennem yoluna doğru ilerlediğini gösteren emareler nelerdir? Cennet’e götürecek amelleri yerine getirmek de acziyet, isteksizlik, içinde bulunmuş olduğu durumu kabullendiği için kurtuluşa dair ümitsizlik, içinde bulunmuş olduğu duruma rıza göstererek, bu halinden memnun olmak. Rahata düşkünlük, kendisini tehdit eden durumlara karşı salmış, boşvermiş bir tavır takınmak. İşlediği günahlar sebebince yara bere almak, git gide kurtuluşa götüren amellerden uzaklaşmak. Bir çare arayışına girmemek, rahata olan düşkünlükten dolayı nemelazımcı bir tavır takınmak. Hoşuna giden şeyleri yapmak, nefsinin isteklerine dur dememek. Nefsinin isteklerini yerine getirmekten alıkoyamamak. Nefse muhalefette aciz kalmak, iradesiz bir hale dönüşmek. Halbuki yokuş aşağı yuvarlanan kişinin yapması gereken aşağı doğru hızla yuvarlanışına kayıtsız kalmayarak bir yerlere tutunmaya çalışmak. Dengesini sağlamaya çalışmak, bir çare arayışına girmek. Çünkü bu hızla kazanılan ivme artık karşı konulamaz hale gelecektir. Durum gitgide tehlikeye doğru gitmekte ve bu apaçık bir şekilde ortada. Kurtulması gibi bir ihtimalin olduğu da apaçık ortada. Ama kurtulmaya isteksiz, çalışmaya isteksiz, halinden memnun, kendisine vaad edilen mükafattan bi haber kendisini bekleyen tehlikeden gafil bir vaziyette yaşıyor hayatını.

Sesli Makale

Şu soruyu sorarak makalemi bitirmek istiyorum; Üzerinde yokuş yukarı tırmanan kişini emaresi mi var üzerinde yoksa yokuş aşağı yuvarlanan kimsenin mi? Kendini analiz et ve kararını ver. ZİRA ÖLÜM ÇOK YAKIN…

VELHAMDULİLLAHİRABBİLALEMİN

SELAM VE DUA İLE…

TEVFİK ALLAH(CC)’TANDIR…

[1] Buhari – Rikaak/28

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.