sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolar
Kur'an Dinle
Sesli Makale

PEYGAMBER(S.A.V) VE ASHABININ(R.A) SİRETİ-2

PEYGAMBER(S.A.V) VE ASHABININ(R.A) SİRETİ-2
24.07.2023
0
A+
A-

MUHAMMED(S.A.V)’İN ÖRNEK HAYATI -2-

Hamd alemlerin Rabbi, Rahman, Rahim, Din gününün sahibi olan ALLAH Azze ve Celle’ye mahsustur. Salat ve Selam, kendisine uyulmadıkça kurtuluşun mümkün olmadığı Son Peygamber Hz. Muhammed (sav)’e, O’nun aline, ashabına ve O’nun izinden giden tüm Mü’minlerin üzerine olsun İnşaAllah.

Geçen ki yazımızda kaldığımız yerden ALLAH Resulü (sav)’i tanımaya devam ediyoruz.

Kur'an Dinle

-Yüce ALLAH(C.C)’ın kelamı Kur’an-ı Kerim’de, Resulullah(sav)’i bize tanıtan, onun vasfını haber veren bir ayet-i kerime’ye daha bakalım.

Kalem Suresi 1-2-3 ve 4. Ayetlerde ALLAH(C.C) şöyle buyuruyor;

“Nun, Kaleme ve kalem tutanların yazdıklarına Andolsun ki Resulüm, Sen Rabbinin nimeti sayesinde mecnun değilsin. Şüphesiz sana tükenmez bir mükafat vardır. Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.”

Ayette anlaşılması gereken çok mesele var elbette. Ancak biz ALLAH Resulü(sav)’in Yüce ahlak sahibi olması ne demek? Konu üzerinde duracağız.

Sesli Makale

Bu sorumuzun cevabını Mü’minlerin Hz. Aişe(r.anhuma) annemizden öğrenelim…

Ashab-ı Kiram’dan Sa’d Bin Hişam diyor ki; Hz. Aişe(r.anhuma)’den Rasullullah(sav)’in ahlakını sordum. Bunun üzerine bana: Kur’an okuyor musun? Diye sordu. Bende: Evet, okuyorum dedim. O şöyle dedi: O’nun ahlakı Kur’an idi.

Bunun anlamı şudur; Resulullah(sav), sadece Kur’an’daki talimatları insanlara tebliğ etmekle kalmamış, o talimatları bizzat kendi nefsinde de, kendi hayatında da yaşayarak insanlığa örnek olmuştur. Eğer ALLAH(C.C) kitabında bir şeyin yapılması için emir vermişse, onu ilk önce kendi nefsinde uygulamış ve eğer bir şeyden men etmişse yine en fazla kendisi o şeyden sakınmıştır.

Şimdi şeytan bizlere yaklaşıp diyecek ki; “ O peygamber, sen onun gibi olamazsın, O’nun gibi mücadele edemezsin, O’nun üzerinde ALLAH(C.C)’ın yardımı vardı.”

Evet bunlar doğru olabilir. Ama bu bizimde Kur’an ile ahlaklanmaya gücümüz yetmez anlamına gelmiyor. ALLAH(C.C) bizleri de İslam fıtratı üzerine yaratmış, İslam’ı yaşayacak güçte, vasıtalarla donatmış.

Bu noktada bizlere düşen, kalplerimizi kirlerden, hastalıklardan, batıldan, şirkten temizleyip, vahye yönelmektir. Göreceksiniz, samimiyetle vahye yöneldiğimizde, ALLAH(C.C) bizlere de yardım edecektir.

Bu vaadi bizzat Alemlerin Rabbi kullarına vermekte. ALLAH(C.C) Muhammed Suresi 7. Ayette şöyle buyuruyor;

“Ey İman edenler! Siz ALLAH(C.C)’ın dinine yardım ederseniz, ALLAH(C.C)’ta size yardım eder ve ayaklarınızı sabit kılar.”

  O halde Rabbim hepimize yardımına layık olan kullarından olmayı nasip etsin.

Devam edelim; Bir diğer ayet-i kerime, Mü’minlerin nazarında Peygamber (sav)’in konumunun ve değerinin nasıl olması gerektiğini ifade eden; Ahzab Suresi 21. Ayette ALLAH(C.C) şöyle buyuruyor;

“Andolsun, ALLAH(C.C) Resulünde sizin için, ALLAH(C.C)’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, ALLAH(C.C)’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.”

Ayetten anlaşılacağı üzere; ALLAH(C.C)’a gereği gibi kulluk yapmak nasıl ALLAH(C.C) Resulü(sav)’nü örnek edinmekle mümkünse, dünya ve ahiret saadetine ulaşmakta ancak ALLAH(C.C) Resulü(sav)’nü örnek edinmekle mümkün. Çünkü o ne yaptıysa ALLAH(C.C) için yapmış, ne konuştuysa da yine ALLAH(C.C) için konuşmuştur. Bu sebeple kurtuluş ancak O’nun izinden gitmekle mümkün olacaktır.

Bu ayetle alakalı Mevdudi (rh.a) tefsirinde çok önemli bir noktaya değinmiş diyor ki;

“Hz. Peygamber’in (s.a) hayatı Allah(C.C)’tan gafil olan kimse için değil, bilakis Allah’ı sadece zaman zaman değil devamlı ve çok anan kimseler için bir örnek modeldir. Aynı şekilde O’nun hayatı, Allah(C.C)’tan ümidini kesen ve kıyametin kopacağına inanmayan kimseler için değil, bilakis Allah(C.C)’ın rahmet ve lütfundan ümitli olan ve akıbetinin(varacağı sonun), bu dünyadaki kişilik ve davranışlarının ne derece Allah’ın(C.C) Rasûlü’nün(sav) kişilik ve davranışlarına benzediğine bağlı olacağı bir Hesap Günü’nün geleceğinden emin olan kimseler için örnektir.”

Yani sadece zorluk, sıkıntı, fakirlik, hastalık geldiğinde değil, rahatlık, ferahlık, zenginlik içindeyken de Rabbini hatırlayana, böyleyken de tek derdi Rabbini razı etmek olana örnektir Resulullah(sav)’ın hayatı…

Kurtuluşun ancak yaşayan Kur’an, ahlakı Kur’an olan bir öndere uymakla mümkün olacağına inanan, bunu dert edinen, bunun için var gücünle mücadele edene örnektir ALLAH RESULÜ (SAV)…

Yoksa böyle bir derdi olmayan, bataklığın içinde mutlu olan, Resulün(sav) hayatına, sözlerine, fiillerine, mücadelesine bakmaz ki zaten! Baksa da faydalanamaz, bakar ama göremez idrak edemez…

O halde nefislerimize soru soralım ve bitirelim…

-Derdimiz ALLAH(C.C)’a kulluk, dünya ve ahiret saadetini kazanmak mı?

-Yoksa dünya ve içindekiler mi?

-Eğer ALLAH(C.C)’a hakkıyla kulluk yapmak, dünya ve ahiret saadetini kazanmaksa derdimiz, işte önümüze EN GÜZEL ÖRNEK. Rabbim faydalanmayı nasip etsin.

– Ama dünya ve içindekilerse; Unutmayalım ki; “ Dünya hayatı oyun ve eğlenceden ibarettir. Asıl yurt ahiret yurdudur. Keşke bilselerdi.”

Rabbim idrak edebilmeyi nasip etsin.

Bir sonraki yazımızda devam edeceğiz İnşaAllah…

VELHAMDULİLLAHİ RABBİL ALEMİN.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.