sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolar
Kur'an Dinle
Sesli Makale

NEFSİNİ TEMİZLE

NEFSİNİ TEMİZLE
05.04.2023
0
A+
A-

Hem evvel, hem ahir, hem zahir, hem batın olan, insan anılmaya değer bir şey değilken ona değer verip eşrefi mahlukat olarak yaratan, lütfuyla insana peygamberler ve kitaplar gönderen, rızasını arayanlara rahmetiyle hidayet veren, arınıp temizlenen kullarını çokça seven ve sevilmeye en çok layık olan ALLAH Azze ve Celle’ye sayısız ve sonsuz hamd olsun. Hamd ancak O’na mahsustur.

Rahmet ve cihad peygamberi, güzel ahlakın tamamlayıcısı, önderimiz, ümmeti olmakla övündüğümüz son nebi Hz. Muhammed (sav)’ e Salat ve Selam olsun. Ehli beytine, ashabına ve tüm mümin kullara da selam olsun İNŞAALLAH.

“ Temizlik imanın bir parçasıdır…” (MÜSLİM, TAHARE / İBN MACE)

Kur'an Dinle

Bu hadis-i şerifi bilmeyenimiz yoktur herhalde. Zira bu hadis ile temizliğe alıştırıldık. Temizlik imandandır diyerek kirlere savaş açtık. Hatta öyle ileri gittik ki temizlik hastası olduk. Özellikle kadınlar olarak temizliği çok severiz öyle ki çevremizdekilerle yarışırız bu konuda.

Ve hiç sonu gelmez temizliklerimizin; Yaz temizliği, kış temizliği, bahar temizliği, bayram temizliği, misafir temizliği, düğün temizliği, gün temizliği, canım sıkıldı temizliği, misafir arkası temizliği ve daha aklıma gelmeyen.

Şöyle bir düşünürsek ömrümüz temizlik yapmakla geçiyor. Evet temizlik önemli, sonuçta imanın bir parçası..! Fakat ömrünün yarısı temizlikle geçen, temiz olmayı seven bizler bir şeyin temizliğini unutmuşuz, gözden kaçıvermiş. Bunca temizliğin arasında onu temizlemeyi ihmal etmişiz. Ya da onun temizliğine yeterince önem vermemişiz. Aslında en çok temizlenmeye ihtiyacı olan, halımızdan, koltuğumuzdan, mutfağımızdan daha önemli, her şeyden daha çok temiz olması gereken, nedir o?

Kalp ve nefis temizliği! Nefsi temiz olmayanın evi temiz olsun ne önemi var!

Sesli Makale

O halde biz temizliği eksik ve yanlış anlamışız. İmanın bir parçası olan temizlik, tül perde temizliği midir sizce? Sadece elbise ve beden temizliği midir? İç sesiniz olarak ben cevap vereyim Hayır.

İslam dini temizliğe önem veren bir dindir. Peki, İslam’ın önem verdiği birçok ayet ve hadislerde zikredilen temizlik nedir?

Arapçada temizlik taharet kelimesi ile ifade edilir. Tahera; temizleme, tatahhur; temizlenme, tahir; temiz manalarına gelmektedir.

Taharet iki kısımdır;

1-) Cisim temizliği

2-) Nefis temizliği

Cisim temizliğini iyi bildiğimizi düşünüyorum, bu sebeple ona değinmeyeceğim. Yanlış anlaşılmasın gereksiz gördüğüm için değil, bilakis Müslüman her yönden temiz olması, düzenli, tertipli olması gerekir.

Bizim asıl ihtiyacımız olan ve çoğunlukla ihmal ettiğimiz nefis temizliği, zira ayetler de ifade edildiği gibi nefsini arındıran kurtulacak.

İslam insanların cahiliye anlayışının her türlü zulüm ve pisliklerinden temizleyip onları tertemiz yapmak istemektedir. Cahiliye anlayışına uygun olan şirk, küfür, günah, haram fiilleri yapma, putlara tapma, isyan, tuğyan etme ve benzeri işler rics (pis)tir. İslam bu kirlerden insanları temizlemek için gönderilen bir dindir.

Bakın nasıl ki bir evi günlerce süpürüp temizlemediğinizde her yerde tozlar birikiyor, uçuşmaya başlıyor mutfaktaki bulaşıkları bir gece bıraksan nasıl hemen kötü kokular yayılıyorsa şirk, isyan, günah gibi fiillerin işlenmesiyle de kişinin kalbinde kararmalar gündeme gelir. Hatta öyle ki bir iş yerinin zarar ede ede iflas edip mühürlenmesi gibi bu kalpte artık mühürlenir iş göremez hale gelir.

Dikkat edin kalbin ölmesi demiyorum kalbin çalışır haldeyken işlevini kaybetmesinden bahsediyorum. Nedir kalbin işlevi? Her uzvun bir görevi vardır; gözün işlevi görmesi, kulağın işlevi işitmesi, elin işlevi tutması vs. Kulağın işitme duyusunu kaybetmesi işlevini kaybetmesi demektir. Kalbin işlevi ise Rabbini bilmesi, tanıması, O’na iman etmesi, O’nu sevmesi, O’ndan korkmasıdır. İşte küfürle, isyanla, günahla kirlenen, kararan ve bu sebeple mühürlenen kalp artık işlevini yerine getiremez. Bu sebeple en çok kalp ve nefis temizliği üzerinde durmamız gerekmektedir.

Taharet deyince akla küçük veya büyük hacetten temizlenmek geliyor. Oysa taharetin ( temizliğin) anlam sahası bu kadar dar değildir. Taharet maddi kirlerden arınmayı anlattığı gibi, ALLAH(Celle Celaluhu)’ın yasakladığı günahlardan kaçınıp emirleri yerine getirmek yoluyla temizlenmeyi de ifade eder.

Herkesin yöneldiği, çaba harcadığı beden ve elbise temizliği, temizlik derecelerinin en aşağısıdır. Herkes tarafından görülebildiği için cisim temizliği fazla rağbet görmüştür.

Fakat kalbi riya, kendini beğenme, dünya sevgisinden temizleme ve bedeni günahlardan arındırma. İnsanlar bunu görmediği için herkes buna rağbet etmez. Nasılsa gizlemesi kolaydır. Kişi bunlardan nefsini arındırmak yerine nefsinde bunları gizlemeyi tercih eder. Bu durumu ifade eden çok güzel bir söz var;

“Temiz olmak isteyen halının altını süpürür, temiz görünmek isteyen halının altına süpürür.”

“ Ey örtüye bürünen, kalk ve uyar. Rabbini tekbir et. Elbiseni de temizle.” (MÜDDESİR 1-5)

Nübüvvetin ilk başlarında inen bu ayet-i kerimelerde temizliğin konu edilmesi, temizlik meselesinin basite alınamayacağını gözler önüne sermektedir.

“ Nefse ve onu biçimlendirene, sonra da ona kötülük ve takva kabiliyetini verene yemin olsun ki elbette nefsini temizleyip arıtan kurtulmuştur. Onu kirletip örtende ziyan etmiştir.” (ŞEMS 7-10)

İNŞAALLAH bir sonraki yazımızda devam edeceğiz.

İşimizin başı ve sonu ALLAH(Celle Celaluhu)’a hamd etmektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.