sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolar
Kur'an Dinle
Sesli Makale

Müslümanların Karşılaşması Muhtemel Olan “Büyük Tehlike” “ RİYA “

Müslümanların Karşılaşması Muhtemel Olan “Büyük Tehlike” “ RİYA “
02.02.2022
0
A+
A-

                  BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Alemleri yoktan var eden , zerresinden kürresine herşeye yaratılışını veren ve doğru yolunu gösteren ,sayısız nimetler bahşeden , biz Ademoğluna halifelik görevini veren Allah Azze ve Celle”ye sonsuz hamd ve sena olsun ,Salat ve selam Alemlere rahmet olarak göderilen müminlere karşı çok şefkatli ve merhametli , kafirlerin korkulu rüyası HZ.Muhammed s.a.v”e  , onun ehl-i beytine ashabına ve Allah”a c.c verdiği ahde vefa gösterip kulluğunun gereğini yapan ve bu hal üzere can veren bütün mücahit, muvahhid , muttaki, mümin ve mümine kulların üzerine olsun inşallah.

Biliyoruz ki Allah Subhane ve Teala bizi yeryüzüne imtihan etmek gayesiyle göndermiştir. İmtihan sahasında bizleri bekleyen tehlikeler hem zahiri hem de batinidir.  Çünkü isyan ve itaatsizlik sadece zahiri olmaz. Biliyoruz ki kafirler İslam”a karşı açıktan yani  zahiri olarak  savaş açmışlardır. Ama münafıklar bunun aksine zahiren itaat eder gibi gözükmelerine rağmen batini olarak İslam”a savaş açmışlardır. Ama imtihan yurdunda imtihan olunan bu iki sınıfta akıbet bakımından aynı sonuçla karşı karşıya kalacaklar,  cehennemden kurtulamayacaklardır. Hatta münafıklar daha ağır azaba çarptırılacaklardır. İnsanın zahiri önemli olduğu gibi batınıda önemlidir. Bunun için zahirimizi değiştirmeye çalışırken batınımızı yani iç alemimizi de unutmamamız gerekmektedir. Gün içi yaptığımız hem kalbi hem de bedeni  ibadetlerimiz ihlaslı bir şekilde yalnız Allah c.c  rızası için mi? , yoksa riya yani başkaları için mi? Eğer riya yani başkalarının rızası içinse bizler kaybediyoruz demektir. Bunun için riya meselesini iyi anlamamız gerekmektedir. Peki RİYA NEDİR?

RİYA`,kişinin ,görsünler diye bir davranış içerisine girmesi,bir ibadeti gösteriş için yapmasıdır.

Kur'an Dinle

Bu ,işte, davranışta ve ibadette gösteriştir. Salih bir ameli Allah rızasını kazanmak amacıyla değil ,insanların beğenisini, onların hoşnutluğunu kazanmak için yapmaktır.

Riya, samimiyetsizliğin, ikiyüzlülüğün ,kişiliksizliğin  bir sonucudur. Bazı zayıf karakterli insanlar,ya bir dünyalık elde etmek,ya bir makama çıkmak,ya da şöhrete ulaşmak için başkalarına şirin görünmeye çalışırlar.Onların hoşuna gidecek davranışta bulunurlar. Oldukları gibi değil de yaranmaya çalıştıkları kişilere göre görünürler, ortama göre hareket ederler.

Riyanın en çirkini şüphesiz,insanı Rabbine yaklaştıran ve kulluğun gereği olan ibadetin veya İslami ilkelerin çirkin çıkarlara alet edilmesidir. Kişinin ibadeti kul olduğu ve Allah`ın rızasını kazanmak için değil de,menfaat elde etmek niyetiyle yapmasıdır.

Bu konuya birkaç misal verecek olursak `,  Evlenmek isteyen bir gencin istediği kızın babasına sırf güzel gözükmek için namaz kılması, İnsanlar cömert desin diye ortalık yerde malını infak etmesi, Ne kadar ilimli denilmesi için ilim öğrenmesi vb.

Sesli Makale

Resulullah s.a.v “ın da ümmeti için en çok korktuğu şeylerden birisi de Allah”ın c.c rızasından başkaları için amel işlenmesi idi. Nitekim bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur`, İBN-İ MACE-ZÜHD 4205) “… Şeddâd bin Evs (Radyallâhü anh)’den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

Ümmetim, hakkında en çok korktuğum şey, Allah’a ortak koşma (suçunu işlemeleri) dir. Bilmiş olunuz ki: Şüphesiz onlar güneşe, aya veya puta tapacaklar diyecek değilim ve lâkin bir takım ibâdetleri Allah’tan başkası için işliyecekler ve gizli bir şehvet arzulayacaklar.”

ŞERHİ`,Bu hadiste, mü’minler için en çok endişe duyulan şeyin onların küfre gitmeleri, putperest olmaları değil de riyakârlık etmek suretiy­le gizli şirk günahını işlemeleri olduğu bildirilir.

Başka bir hadisi şerifinde ise `, İBN-MACE-ZÜHD 4202) “… Ebû Hüreyre (Radyallâhü anh.)’den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

Allah (Azze ve Celle) buyurdu ki  Ben ortak edinmekten müs­tağniyim (yâni hiçbir varlığı zâtıma ortak etmeye ihtiyacım yoktur). Artık kim benden başkasını bana ortak ettiği bir İbadeti – hayrı be­nim için işlerse benim o ibadet – hayır ile ilişkim yoktur ve o ibadet -hayır, (bana) ortak ettiği kimseyedir.”

 

ŞERHİ`, Allah Teâlâ’nın her hangi bir ortağa ihtiyacı yoktur. Bu itibar­la kim bir ibâdeti hem Allah rızâsı hem de başkasının rızâsı için iş­lerse Allah o ibâdeti kabul etmez ve Zâtına ortak koşulan, yâni rızâ­sının sağlanması düşünülen kimseye bırakır. Bundan maksad şudur: Riyakârlıkla yapılan ibâdet ve hayır geçersizdir, bâtıldır. Hiç bir se­vabı yoktur. Bilâkis günah sayılır.

Hadisi şeriflerde de anlatıldığı üzere ne kadar tehlikeli bir durum riyakarlık. Amel işleyeceksin ama hiçbir karşılığı yok hatta karşılığı geç bir de cezasını çekeceksin.

İHYA-I ULUMİDDİN-CİLD-4-İHLAS

  1. Allah’ın kendisine ilim verdiği kişiye Allah Teâlâ sorar:
    – Öğrendiğinle ne yaptın?
    -Yârab! Onunla gece gündüz sana ibadet ettim.
    – Yalan söylüyorsun!
    Melekler de “Yalan söylüyorsun! Bilakis sen onunla ‘Filan adam âlimdir’ dedirtmek istedin. Zaten öyle de denildi!” derler.
    2, Allah’ın, kendisine mal verdiği kişi. Allah Teâlâ ona da sorar:
    – Sana nimet verdim. Onu nasıl kullandın?
    – Yârab! O mal ile gece-gündüz sadaka verdim.
    – Yalan söylüyorsun!
    Melekler de “Yalan söyledin! Bilakis sen onunla ‘Filan adam cömerttir’ dedirtmek istiyordun. Nitekim öyle de denildi” derler.
    3. Allah yolunda öldürülen kişi. Allah Teâlâ ona sorar:
    – Sen ne yaptın?
    – Yârab! Cihad ile emrolundum ve savaşırken de öldürüldüm!
    – Yalan söylüyorsun!
    Melekler de “Yalan söylüyorsun; zira senin gayen ‘Filan adam kahramandır’ dedirtmekti. Nitekim dünyada iken böyle denildi” derler.

Hadîsi rivâyet eden Ebu Hüreyre şöyle diyor: Sonra Hz. Peygamber baldırlarımın üzerine bir çizgi çekerek şöyle buyurdu: “Ey Ebu Hüreyre! Bunlar kıyamet gününde kendileriyle cehennem ateşinin ilk tutuşturulacağı mahluklardır”.

Râvilerinden biri (Natıl b. Kay s veya Sefi el-Asbahî) bu hadîsi Muaviye’nin huzurunda rivayet etti. Hadîsi dinleyen Muaviye ağlamaya başladı. O kadar ağladı ki çevresindekiler onun öleceğini zannettiler. Nihayet sakinleşen Muaviye ‘Allah Teâlâ doğru söylemiştir!’ diyerek şu ayeti okudu: Kimler dünya hayatını ve onun süsünü isterse onlara amellerinin karşılığını tam olarak veririz ve onlar orada hiçbir eksikliğe uğratılmazlar.(Hûd/15) Bu konunun ne kadar dikkat edilmesi gereken bir konu olduğu bu hadiste daha da belirginleşiyor. Alim de olsan , şehid de olsan , çokça infak eden bir kimse de olsan yaptığın amelleri ihlaslı yalnız Allah c.c “ın rızası için yapman gerekir. Yoksa yapılan amelleri mükafatlandıracak olan zat katında bu amellerin hiçbir değeri ve karşılığı yoktur.

Allah c.c hepimize riyadan uzak ihlaslı ameller işlemeyi nasip etsin inşallah. Hakkı hak bilip hakka sarılan , batılı da batıl bilip batıldan uzaklaşan kullarından eylesin.

ÇALIŞMA  BİZDEN , TEVFİK ALLAH”TANDIR.

SELAMUN ALEYKUM.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.