İYİ ÖRNEK OLMAK ÇOK MU ZOR?
Hamd gökleri yeri ve ikisinin arasındakileri emsalsiz yaratan, yöneten, çekip çeviren, bulutları sevk eden Aziz ve Hakem olan ALLAH(Celle Celaluhu)’a olsun…
İçinde bulunduğumuz dünyada, bütün şer güçler, her çeşidi ve şekli ile İslami hareketin üzerine üşüşmüş ve bu hareketi yok etmek için birbiriyle yarışmaktadırlar. Müslümanlara açtıkları bu savaşı kazanmak için ortaya sürdükleri sebepler ve gerekçeler sayılamayacak kadar çoktur.
Şimdi burada İslam düşmanlarının ümmete zarar veren yönlerine değinmeden, dağılmış, parçalanmış olan ümmetin nasıl toparlanacağı ve düzeleceğine vakıf olmamız lazım.
Şunu çok iyi bilelim ki ümmeti bir bütün olarak parçalamadılar. Fert fert, teker teker parçalayarak toplumu bu hale getirdiler. Şimdi bizlerde bu şekilde tekrar fert fert düzelirsek İslam toplumunun ayaklandığı, güçlendiğini göreceğizdir İnşaAllah.
Bütün Müslümanlar “Ben” düzelirsem “Ailem”de düzelir. Ailem düzelirse toplumda düzelir şuuruna sahip olması gerekir.
Evet, öyle bir devirdeyiz ki Rablerinin izni ile insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için canlarını çekinmeden feda eden davetçiler ihanetle suçlanmaktadır. İyilikten ve ALLAH(C.C)’ın hükümlerinden başka bir şey istemeyen bu insanlar “ Vatana ihanet etti”, “Halka ihanet etti” diye suçlanarak tutuklanmaları için emirler çıkarılmakta sonra da bu masum insanlar, ailelerinin arasından, elbiselerini dahi giymelerine izin verilmeyerek çekip alınmaktadır. Bütün bunlar da Kelim-i Tevhid’i yaşadığı suçu ile yargılanmaktadır.
ALLAH(C.C)’a hamd olsun bu ne güzel Müslüman böyle, Tevhidi ne güzel anlamış, yaşamış, yaşatmak içinde mücadele vermiş ve iyi örnek olmuş.
Örnek bir Müslüman kendisini ilgilendiren her alanda örnek olmak için gayret eder. Gerekirse canla, malla, dil ile, gecesiyle, gündüzüyle boşluk kalmayacak bir şekilde mücadele eder. Neden peki?
Çünkü Müslüman bilir ki, en güzel şekilde örnek ve önder olan Peygamberinin de her alanda örnek bir hayat yaşadığı içindir.
İyi örnek olmak, iyi bir davetçi olmak için Müslümanların dikkat edeceği takınacağı bazı durumlar vardır.
-Mantıkları, düşünceleri Kur’an ve Sünnet üzeredir. İktisatlı davranırlar, Yürüyüşleri tevazu iledir. ALLAH(C.C)’ın kendileri için haram kıldığı şeylerden gözlerini çevirirler. Kendilerine faydalı olan, ilme kulak kesilirler. Umut halinde mütevazi oldukları gibi bela içerisindeki olduklarında da mütevazidirler. Her şeyi yaratıp takdir eden ALLAH(C.C) onların nefislerinde yücelmiş, O’nun(C.C) dışında olan herşey de gözlerine küçülmüştür.
Kalpleri mahzundur, ihtiyaçları azdır. Nefisleri iffetlidir. Kısa bir zaman sabreder, Uzun bir zaman rahata kavuşurlar.
Dünya onları ister fakat onlar dünyayı istemezler. Dünya onları esir etmeye çalışır, fakat onlar kendilerini oradan kurtarırlar. Geceleri kıyam ederek ağır ağır, Kur’an okurlar. Teşvik edici bir ayetin üzerinden geçerlerse çok beğenerek ona meylederler. Korkutucu bir ayetin üzerinden geçerlerse kalplerinin ta derinliklerinden ona kulak verirler. Cehennemin o şiddetli sesini ve nefesini kulaklarının dibinde hissederler.
Gündüzleri ise ağır başlı, alim, iyi ve takva sahibidirler. Amellerinin az olmasına razı olmaz, çoğu da çok olarak görmezler. Onlar devamlı nefislerini kusurlu görürler, yaptıkları işlerden de sakınırlar. İçlerinden biri tezkiye edildiği vakit “ Ben nefsimi başkalarından daha iyi bilirim. Rabbimde beni benden daha iyi bilir. ALLAH(C.C)’ım onların söylediklerinden dolayı benim kusuruma bakma beni onların zannettiklerinden daha faziletli kıl, onların bilmedikleri hususlarda bana mağfiret et” der.
Yine iyi bir örnek Müslüman akşama kadar bütün derdi şükretmek, sabaha kadar da bütün derdi zikretmektir.
Emelinin yakın, kalbinin ALLAH(C.C)’a karşı huşu içerisinde, nefsinin kanaatkar, işinin kolay, dininin mahfuz, şehvetinin ölü, kininin mektum (gizli, saklı) olduğunu hayır cihetinden umut edilir, şer cihetinden (yönünden) ise güvenilir olduğunu görürsün.
Kendisine zulmedeni affeder, Kendisine vermeyene verir, Kendisine gelmeyene gider, Fuhuştan uzaktır. Kavli(dili) yumuşaktır, İyiliği hazırdır, Hayrı gelicidir, şerri gidicidir. Zorluklarda ağır başlı, sabırlıdır. Bollukta şükredicidir. Şahit tutulmadan önce hakkı itiraf eder. Muhafaza ettiği şeyleri kaybetmez, hatırladığı şeyleri unutmaz. Kötü lakaplarla hitap etmez, komşusuna zarar vermez. Batıla girmez, haktan çıkmaz. Sustuğu zaman suskunluğundan pişman olmaz. Güldüğü zaman sesini yükseltmez. Nefsi daima alçaktır. İnsanlar onun yanında rahattadır.
Bu maddeler ve davranışlar bizi İnşaAllah önce ALLAH(C.C) katında güzel, kaliteli bir Müslüman sonra da insanlar katında örnek bir Müslüman durumu ve konumuna getirecektir.
Rabbimiz;
“ALLAH(C.C)’a ve ahiret gününe iman edenler için Peygamberde güzel örnekler vardır.” (Ahzab 21) buyurmaktadır.
Aslında doğru bir anlayış veya inanç bizlere zor gibi gözükse de iyi bir örnek olmak için önümüzdeki bütün engelleri aşmamıza yardımcı olacaktır.
Rabbim bizleri iyi örnek olan kullarından eylesin. Amin
ELHAMDULİLLAHİRABBİLALEMİN