sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolar
Kur'an Dinle
Sesli Makale

İTAATİN ÖZÜ İBADETTİR

İTAATİN ÖZÜ İBADETTİR
15.11.2023
0
A+
A-

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Hamd alemlerin Rabbi olan ALLAH(C.C)’a mahsustur. Salat ve Selam Hz. Muhammed(sav)’e, O’nun aline ve ashabının üzerine olsun İnşaAllah.

İnsanın Rabbine karşı görevi itaattir. İmanın gereği iman edilen bir yüce gücün karşısında itaat etmek, boyun eğmek ondan gelenleri kabul etmek, itiraz etmemek, emre muhalif davranmamaktır. İşte böyle bir durum insan için ibadet anlayışıdır. İnsan, kul olarak yaratıcısının karşısında ne yapacaktır, onun rolü nedir? Rabbi, ondan ne gibi bir tavır beklemektedir. İtaat, inkıyat etmek, yani oyun eğmek demektir. Emre uyma, sözü dinleme, alınan emri yerine getirme, verilen emre göre hareket etme anlamlarına da gelir.

Kur'an Dinle

ALLAH(C.C) buyuruyor ki;

“Gökte ve yerde her ne varsa hepsi de isteyerek veya istemeyerek Allah’a teslim olmuşlardır.” (Ali İmran 83)

Burada ki isteyerek kelimesi, itaat kelimesiyle ifade edilmektedir. İtaatin karşıtı isyandır. ALLAH(C.C) yarattığı ve nimet verdiği kullarının kendisine isyan değil, itaat etmelerini istiyor. Eğer insan alemlerin Rabbine itaat etmezse, başka ilahlara itaat edecektir. İtaatin diğer adı ibadettir. Müslüman ALLAH(C.C)’a, ALLAH(C.C)’ın koyduğu ölçülere itaat ettiği yada O’nun çizdiği sınırlara dikkat ettiği zaman bu davranışı ibadet olur. Öyleyse ibadeti nasıl tanımlayabiliriz?

Kelime anlamıyla ibadet ve ubudiyyet, “abd” fiilinden gelir. Bu da itaat etmek, alçak gönüllülük göstermektir. Daha açık bir ifade ile kişinin bir kimseye isyan etmeksizin, ondan yüz çevirmeksizin, karşılık vermeksizin itaat etmesi ve boyun eğmesi, kendi özgürlüğünü terk edip tam bir bağlılıkla onun emrine girmesi demektir.

Sesli Makale

Istılah olarak ibadet; Niyete bağlı olarak sevap olan, özel bir şekilde yapılan iman, itaat ve fiillerden meydana gelir. Evet imanda öncelikle bir ibadettir. Değil mi insan Rabbinden  gelen ölçülere uyuyor, kabul ediyor o hükümlere boyun eğiyor.

İbadet, kendini kul olarak kabul eden insanın Rabbine karşı teslim oluşu, Rabbine itaat edişi benliğinin derinliğinden gelen bir saygı ile boyun eğmesidir. Kul bu görevi ALLAH(C.C)’ın emirlerine uyarak, yasaklarından kaçınarak yerine getirir. ALLAH(C.C)’ın razı olduğu bütün ameller ibadet kapsamına girer. ALLAH(C.C) insanlardan güzel davranışlar ve kendi hükümlerine uymalarını istemektedir. Yani ALLAH(C.C)’a itaat manası taşıyan her hareket ibadettir.

“Rabbinize ibadet edin. Umulur ki takvaya erersiniz.”(Bakara 21)

İbadet aynı zamanda nimetleri veren makama, karşı şükrün yerine getirilmesidir. İnsana verilen en üstün nimet herhalde hayat nimetidir. Öyleyse ibadet, hayatı var eden ALLAH(C.C)’a yapılır. İslam’daki ibadet anlayışı, batıl dinlerde olduğu gibi bir tapınma değil ALLAH(C.C)’a karşı olan sevginin, saygının, azametine teslim oluşun, O’nun Rabblığını tasdik edişin dua, itaat ve belli hareketlerle ortaya konmasıdır. ALLAH(C.C) insanı (abd) kul olarak yaratmıştır. Dolayısıyla insana düşen bu kulluğun şuurunda olmaktır. Abd, efendisinin emrine itiraz etmeksizin, karşı gelmeksizin uyar, verilen emri yerine getirir, istenen hizmeti görür. Çünkü efendisi onun sahibidir, ona nimet vermektedir, ona sayısız iyilikte bulunmaktadır. Gerçek efendiye kulluğu unutanlar, başka yalancı efendiler bulurlar. İbadette itaat edenin yalnızca boyun eğip söz dinlemesi yeterli değildir. İtaat eden kul, aynı zamanda önünde boyun eğdiği efendisinin yaptığı iyilikleri de bilmelidir. Verdiği nimetlere teşekkür ederek veya şükrederek kalpten ona bağlanır. İslam bu şekilde boyun eğmenin kayıtsız şartsız itaatin ve bu yüceltmenin ancak alemlerin Rabbi olan ALLAH(C.C)’a karşı yapılabileceğini ortaya koymuştur.

İman eden kimse bir anlamda bütün kölelikleri bütün yanlış kul ve kulluk anlayışlarını reddettiğini ilan etmiş olur. O imanıyla derki; Ben alemlerin Rabbini ilah olarak kabul ediyorum ben O’nun kuluyum. Dolaysıyla mutlak itaati, mutlak hizmeti ve ibadeti yalnızca ona yapacağım O benim sahibimdir. Ben O’na aitim, O’ndan geldim yine O’na döneceğim.

İbadetin amacı ALLAH(C.C)’ın rızasına ulaşmak bir anlamda takva sahibi olmak, bununla dünya hayatını düzene sokmak iyi bir insan olabilmek ve öldükten sonra da cenneti kazanmaktır. İbadet yaratılıştan gelen bir ihtiyaçtır. İnsanlar Yüce ALLAH(C.C)’a ibadet için yaratılmışlardır.

Burada niçin ibadet etmeliyiz? Ya da ibadet görevinin gerekçelerini bir sonraki yazımda anlatmaya çalışacağım İnşaAllah.

Rabbim, Razı olduğu hal üzere olmayı rızasını kazanacak ibadetlerle meşgul olmayı cümlemize nasip etsin İnşaAllah. Amin.

SELAM VE DUA İLE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.