sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolar
Kur'an Dinle
Sesli Makale

İSYANDAN İTAATE DÖNMEK: TEVBE 3

İSYANDAN İTAATE DÖNMEK: TEVBE 3
07.10.2023
0
A+
A-


Hamd yerleri, gökleri ve ikisinin arasındakileri emsalsiz bir şekilde yaratan, bizlere hidayet olarak kitabı vahiy eden, kâinatın efendisi, tek ve yegane İlah, Rab, ibadet ve itaat edilmeye layık olan Allah Azze ve Celle’ ye mahsustur. Salât ve selam Peygamberlerin sonuncusu, yaşayan Kur’an, kendisine tabi olunmadıkça cennetin imkânsız olduğu, müminlere karşı şefkatli, kâfirlere karşı ise şiddetli olan Hz. Muhammed Mustafa (sav)’ ya, Aline, Ashabına, bugüne kadar yaşamış, bugün yaşayan ve bugünden kıyamete kadar yaşayacak olan tüm Müslümanların üzerine olsun.

Dikkat edersek  Allah(C.C)’ın Kur’an’da Adem (as) kıssasını bize anlatırken  en önemli meselelerden biri de hata yaptıktan sonra nasıl döneceğini öğretmesidir. Nasıl Allah(C.C)’a tekrardan rucu edeceğini, nasıl tekrardan tevbe edeceğini öğretmektir. Yani bir peygamber bile hata yaparsa Allah ona tekrardan dönüş hakkı veriyor. Ey insan sende hatadan sonra sakın şeytan gibi büyüklenme, sakın şeytan gibi günahın üzerinde diretme, ısrarcı olma tekrardan Rabbine dön. Bakın ayetleri hatırlayalım.

Bakara 34 ;”Ve meleklere: “Ademe secde edin” dedik  de İblis’ten başka (diğerlerinin tümü) secde ettiler. O ise, dayattı ve kibirlendi ve kâfirlerden oldu. 35- Ve dedik ki: “Ey Adem, sen ve eşin cennette yerleş. İkiniz de ondan, neresinden dilerseniz, bol bol yiyin; ama şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz.” 36- Fakat Şeytan, oradan ikisinin ayağını kaydırdı ve böylece onları içinde bulundukları durumdan çıkardı. Biz de: “Kiminiz kiminize düşman olarak inin,  sizin için yeryüzünde belli bir vakte kadar bir yerleşim ve meta vardır” dedik.  37- Derken Adem, Rabbinden (birtakım) kelimeler aldı. (Allah da) Bunun üzerine tevbesini kabul etti. Şüphesiz O, tevvabdır (tevbeleri kabul edendir), rahimdir (esirgeyendir).”

Kur'an Dinle

Adem as hatadan sonra tevbe etmek isteyince Allah cc ona bazı kelimeler öğretiyor. Bu kelimeler nelerdir. Özellikle araf 23’te belirtilen kelimelerdir. Konu hakkında kur’an’da verilen bilgi budur.

Araf 23. (Adem ile eşi) dediler ki: “Ey Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz.”  Adem as bu söz ile Allah(C.C)’a tevbe etmiştir. Burada tevbe edecek olan kişiye edep ve yol öğretiliyor. Tevbe edecek olan kişi önce nefsine zulmettiğini itiraf ve kabul edecek. Yaptığının kendine bir zulüm olduğunu, Allah’ın onu eşrefi mahlukat olarak yaratıp, ona şereflendirerek koyduğu makama, yaptığının uygun olmadığını, affedilmezse cezaya mustahak olduğunu ve bunun sebebinin kendisini olduğunu, kendi kendine zulmettiğini anlayacak. Çünkü tevbenin başlangıcı pişmanlık ve itiraftır. İnsanın hata içinde olduğunu, eksiklik içinde olduğunu kabul etmesidir. “Ey Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik.   Sonra Allah’a olan ihtiyacını dillendirmesidir . Sen bize merhamet edip bizi bağışlamazsan biz hüsrana uğrayanlardan oluruz. Bu kulluğun ta kendisidir. Kulluk nedir?  muhtaç ve aciz olmak. Yani ben kendi acizliğimi görüyorum ve Senin yüceliğinden de af ve mağfiret umuyorum. Allah cc tevvab olandır. Tevbeleri çokça kabul edendir. Günahları çokça bağışlayandır. Kendisine pişmanlık ile dönene af ve mağfiret ile dönendir. Allah tevvab olandır, kul ne kadar büyük, ne kadar çok günahlar işlemiş olursu olsun Allah’a pişmanlık ile döndüğünde, pişmanlığı kalbinde hissettiğinde  Allah(C.C)’ı tevvab olarak bulacaktır. Bunun sebebi nedir? Çünkü o Rahimdir. Çünkü O bizlere annelerimizin bize olan merhametinden daha fazla merhametli olandır. Bütün yeryüzü O’nun yüz parça olan rahmetinin tek bir parçasıyla ayakta dururken, vahşi hayvanlar yavrularına bu bir parçayla ya da annelerin evladlarına olan merhameti bu bir parça sebebiyle oluyorken, rahmetinin  tamamını  kendi yanında tutan Allah’ın merhametini siz düşünün.

Bunun şuurunda olan alimler konuya nasıl yaklaşmışlar. Ünlü hadis alimlerinde hammad bin  seleme rha diyor ki; “ ben kıyamet günü Allah(C.C)’ın beni hesaba çekmesiyle anne ve babamın hesabı çekmesi arasında muhayyer bırakılsaydım vallahi Allah’ın beni hesabı çekmesi isterdim. Çünkü Allah cc bana anne ve babamdan daha merhametlidir.”

O cc merhametinden, şefkatinden, kullara olan acımasından kulları O’na geldiklerinde, O’na boyun büküp ya Rabbi dediklerinde, ellerini pişmanlık içinde açanlara, ellerinde hiçbir şey olmadan, boş bir şekilde, elini açıp yalvarmasından dolayı pişman olmuş vaziyette, bir şey elde edememiş bir vaziyette geri çevirmez. Çünkü O Rahim’dir. Çok ama çok merhametlidir. Zatına rahmeti yazmıştır. O’nun rahmeti gazabını geçmiştir. Allah’ın rahmeti her şeyi kuşatmıştır. Dolayısıyla madem Allah’ın böyle bir rahmeti var, böyle bir merhameti var ve buna sonsuz hamd olsun, onun için hiç kimse günahında ısrar etmemeli, hatada diretmemeli, her geceyi yeni bir fırsat, her günü yeni bir fırsat bilmeli. Her başını yastığa koyduğunda bu fırsatı hatırlayıp Allah’a tevbe etmeli, gözünü güne tevbe ile kapatmalı. Her güne başladığında gözünü tevbe ile  açmalı, o günü yeni bir fırsat bilip, güzel güzel amellerle, Allah’ın razı olacağı amellerle doldurmalı.

Sesli Makale

Selam ve Dua ile..  devam edecek..

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.