İLİMDEN FAYDALANMANIN GÖSTERGESİ
Hamd Âlemlerin Rabbi olan ALLAH’a (Celle Celaluhu) mahsustur. Salat ve Selam Hz. Muhammed (s.a.v)’ e aline, ashabına ve bütün müminlerin üzerine olsun.
Hiç şüphesiz Müslümanların hedefi sahabe gibi bu dini yaşamaya çalışmaktır. ALLAH(Celle Celaluhu) onların imanları ve yaşantılarından razı olmuştur. ALLAH(Celle Celaluhu)’ın rızasına ulaşmak, o zaman onlar gibi olmak, benzemek sahip olduğu vasıflara bürünmekle olur. Sahabe-i Kiram ilimden faydalanırlardı. İlimden maksat ise vahiydir. Okuduklarında, duyduklarında ilim onlara fayda verirdi. Yaptıkları amellerde hakeza aynı şekilde faydalanırlardı.
Cündüp B. Abdillah(r.a) şöyle anlatır;
“Bizler ergenlik çağında iken üç beş genç olarak Peygamber(sav) ile beraber bulunduk. Biz Kur’an’ı öğrenmeden önce imanı öğrendik. Ondan sonra Kur’an’ı öğrendik. Bu sayede imanımız arttı.” (İbn Mace, Mukaddim)
Bu rivayet sahabenin ilimle meşguliyeti imanlarının artmasına sebep oluyordu. Hatta ALLAH(C.C) Resulü (sav) faydasız ilimden de ALLAH(Celle Celaluhu)’a sığınmıştır.
Ebu Hureyre(r.a)’den rivayetle; Rasulullah (sav) ettiği dualardan birisi şu idi;
“ALLAH(C.C)’ım! Fayda vermeyen ilimden, kabul edilmeyen duadan korkmayan kalbten ve doymayan nefisten şüphesiz sana sığınırım.” (İbn Mace)
İlmin faydalı olması kişi adına, faydasız ilimden uzak olması zaruridir. Peki faydalı ilim nedir? İlim nasıl faydasız olur? Faydalı ilim duyduğunda, gördüğünde, okuduğunda istek, gayret, mücadele yönünden daha iyi bir Müslüman olma, kötülükleri bitirme, iyilikleri artırmaya sevk oluyorsa bu faydalı ilimdir. Duyguları harekete geçirip, iç alemde evvela kendinden başlayarak batılı iptal hakkı ispat hedefi doğrultusunda niyet, yetenek ve kabiliyetlerini sevk ediyorsa bu faydalı ilimdir. Kişinin ilimden faydalandığının göstergesi aynı zamanda sağlamasıdır. Aksi durumda faydasız ilim olur. ALLAH(C.C)’tan uzaklaştıran ilim olur.
“Kimin ilmi arttığı halde istikameti artmazsa onun ancak ALLAH(C.C)’a olan uzaklığı artar.” (Münavi, Feyzul Kadir)
“Siz, insanlara iyiliği emrederken, kendinizi unutuyor musunuz? Oysa siz kitabı okuyorsunuz. Yine de akıllanmayacak mısınız?” (Bakara 44)
Tevfik ALLAH(C.C)’tandır.
ELHAMDULİİLAHİ RABBİL ALEMİN