sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

İLMİN ÖNEMİ – 1

A+
A-

İLMİN ÖNEMİ – 1

Hamd Alemlerin Rabbi, hesap gününün sahibi, Rahman ve Rahim olan Allah (cc)’a mahsustur. Salat ve selam yaratılmışların en şereflisi, son peygamber Hz. Muhammed (sav)’e ve selam ona tabi olup izinden giden tüm müminlerin üzerine olsun.

İnsanı diğer mahlukattan ayıran en önemli özelliği akıl sahibi olmasıdır. Bu nedenle insan sorumlu bir varlıktır. Sorumluluğunu yerine getirebilmesi ise Allah(cc) un peygamberler vasıtasıyla yer yüzüne gönderdiği ilimden yararlanmasına bağlıdır. Bu sebeple ilim konusunda doğru tercihlerin yapılması bir manada kişinin ahiret hayatındaki akıbeti için belirleyici olacaktır.

Şimdi ilmin önemi hakkında bazı ayet,söz ve hadisleri paylaşalım:

Alimin abide üstünlüğü, benim ashabımın en düşük derecelisine üstünlüğü gibidir. (H.Şerif, Tirmizi)

Hz. Peygamber (sav) abid olmak yerilmiş bir şey olmadığı halde alim ile abidi kıyaslayarak ilim elde etmek ve ilimli bir şekilde amel etmenin önemini ortaya koymuştur.

Ebu Derda: “ Hoca ile talebesi hayırda ortaktırlar. Onların dışındakilerin sivrisinek kanadı kadar hayırları yoktur. Ya alim, ya talebe ya dinleyici ol. Bunların dışında dördüncü sınıfa dahil olma, helak olursun.”

Dünya lanetlenmiştir, dünyanın içindekiler de lanetlenmiştir. Ancak Allah(cc)’nun zikri ile birlikte onu öğreten ve öğrenen bundan müstesnadır. (H.Şerif, Tirmizi,İbn Mace)

Hiçbir şeyde hased doğru değildir,ancak iki kişinin haline imrenme müstesna

  1. Allah’ın ilim ve hikmet verdiği kimsenin hali ki, bu kimse öğrendiği ilmi halka öğretip müşkilleri hakkında bu ilimle hüküm verir
  2. Allah’ın kendisine mal verdiği kişi ki, Allah ona elindeki malı hayra sarf etmeyi nasip etmiştir.

(H.Şerif, Buhari, Müslim,Nesai,İbn Mace)

         Yoksa gece saatlerinde secde halinde ve ayakta ahiretten korkarak ve Rabbinin rahmetini umarak itaat ve kulluk eden mi? De ki: “ Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Ancak temiz akıl sahipleri öğüt alırlar. ( Zümer,9)

        Allah(cc) önceki ayet ile birlikte bakıldığında önce kafir ile mümini kıyasladı, sonra ise bilen ile bilmeyeni kıyasladı. İman dahi ancak belli bir seviye ilim ile elde ediliyor. Bu imanı muhafaza için ise doğru amelleri yerine getirebilmek o doğru amelleri yapabilecek ilmi gerektirir. Bu ayette bilenlere şu şekilde de mana verilmiştir, “ Rablerine itaatle sevap, isyanla günah kazanacaklarını ve her şeyin ahirette karşılığının görüleceğini bilenler”. Kaldı ki bu bilme yüzeysel bir bilgi değil, kalpte iradeye dönüşen ve söz ve fiillerde ciddi manada etkisi görülen bir bilmedir ki, bu iman için zorunlu bir bilgidir.

İlim elde etmek için de bir gayret gerekir ki bu gayreti yerine getirirken kişi birçok faideler elde edecektir.

  • İnancını sağlamlaştırıp şeytan ve nefse karşı iradesinde kuvvetlenme olması
  • İşlediği amellerin Allah(cc) nun rızasına uygunluğunu sağlayabilmek
  • Allah(cc) nun rızası için ilmi bir çaba yapması ile Allah(cc) nun yardımına muvaffak olması
  • Bu gayreti sadece bir ilim elde etme değil, bu dinin emirlerinde olduğu için salih amel işlemiş de olacak
  • İlim elde ederken Allah(cc) u zikredecek ve buda sevap kazanmasına vesile olacaktır
  • İlim elde ederken masiyet işleme imkanı olmayacak ki bu da bir kazanç olacaktır.
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.