sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA YUNUS SURESİ 81. VE 86. AYETLER

TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA YUNUS SURESİ 81. VE 86. AYETLER
13.05.2025
5
A+
A-

81- Sihirlerini ortaya koyunca Musa onlara şöyle dedi: “Bu yaptığı­nız sihirdir. Şüphesiz ki Allah bunu bozacaktır. Muhakkak Allah, fesatçıla­rın işini düzeltmez.

Sihirbazlar büyülerini göstermik için ip ve sopalarını ortaya atınca Musa onlara şöyle dedi: “Ey sihirbazlar, sizin bu yaptığınız, sihirden başka birşey de­ğildir. Allah bunu bozacaktır. Zira Allah, yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak ve orada Allah’a isyan edilmeyi devam ettirmek isteyenlerin yaptıklarını asla mu­vaffak kılmaz. Ve onların yaptığı şeyleri boşa çıkarır.

Hz. Musa’nın âsâsı yılan şekline dönüşdükten sonra sihirbbazlann ortaya koydukları şeyleri yutmuş ve geriye hiçbir şey bırakmamıştır. [1][108]

 

82- Şüphesiz ki Allah, suçlular istemese de hakkı, sözleriyle gerçek­leştirir.

Şüphesiz ki Allah, mücrimler istemese de hakki ispat eder ve emriyle onu bâtıla galip getirir. [2][109]

 

83- Firavun ve ileri gelen adamlarının kötülüğünden korkarak, Fira­vunun kavminden Musaya ancak az bir topluluk iman etti. Şüphesiz Fira­vun, yeryüzünde büyüklük taslayan biriydi. Ve aşırı gidenlerdendi.

Musa’nın çeşitli mucize ve deliller getimıesine rağmen, Firavunun kav­minden veya îsrailoğullarından Musa’ya Firavunun korkusundan dolayı pek az kişi iman etti. Zira Firavun, yeryüzünde zorbaîaşan, inkâr ve sapıklıkta haddi aşanlardandı.

Ayet-i kerimede geçen ifadesinin lafzi tercümesi “Kavminin soyundan olanlar” şeklindedir. Müfessirler, Hz. Musa’ya iman ettik­leri bildirilen bu soyların kimin soyları olduğu hususunda farklı görüşler zikret­mişlerdir.

a- Mücahid ve A’meşe göre burada zikredilen insanlar israiloğullannın soylarıdır. Hz. Musa, peygamber olarak İsrailoğullanna gönderildiğinde onun zamanında bulunan İsrailoğullan ölmüşler, onlann soyundan gelen çocukları Hz. Musa’ya iman etmişlerdir. Çünkü Hz. Musa’nın Peygamberlik dönemi çok uzun sürmüştür. Âyet-i kerime bunu beyan etmektedir,

b- Abdullah b.Abasa göre ise bu insanlar, Firavun kavminin soyundan gelen insanlardır. Firavun kavmi Firavunun fitnesinden ve zulmünden kortukla-n için Musa’ya iman edememişler ancak onlann soylarından gelen bazı kimseler Hz. Musa’ya iman edebilmişlerdir. Firavunun karısı, Firavun ailesinin muteme­di, Firavunun veznedarı ve veznedarın hanımı bunlardandı.

Taberi âyet-i kerime’de, Musa’dan başka kimsenin zikredilmemesi sebe­biyle burada adı geçen soyların, Hz. Musanm kavmi İsrailoğullannın soyundan olduğunu söylemenin daha isabetli olacağım zikretmiştir.Bu izaha göre Firavu­nun korkusundan, İsrailoğullan Hz. Musa’ya iman edememişler ancak, peygam­berliği uzun sürdüğünden, onlann soylarından gelen insanlar, Hz. Musa’ya iman edebilmişlerdir. [3][110]

 

84- Musa kavmine: “Ey kavmim, eğer Allaha iman ediyorsanız ve teslim olmuş ssanız sadece ona güvenin.” dedi.

Musa kavmine: “Ey kavmim, eğer Allahın birliğini kabul ediyor ve rabbi-niz olduğunu tasdik ediyor ve ona itaatla boyun eğmek istiyorsanız ona güvenin ve ona teslim olun.” dedi. [4][111]

 

85-86- Müminler de: “Biz yalnız Allaha güvendik, ey rabbimiz, sen bizi zalim bir kavim için imtihan vesilesi kılma, bizi, merhametinle o kâfir topluluktan kurtar.” dediler.

Musa kendisine iman edenleri Allaha güvenmeye davet edince onlar da: “Biz, yalnız Allaha güvendik, işimizi ona teslim ettik. Ey rabbimiz, tarafından bize bir azap göndererek zalim olan Firavun kavminden dolayı bizi imtihana ta­bi tutma sen, rahmetinle bizleri, kâfir olan Firavun topluluğunun elinden kur­tar.” dediler.

Müfessirler, müminlerin, rablerinden, Firavun kavminin kendilerini, imtihan vesilesi yapmamasını neden dolayı istedikleri hususunda farklı görüşler zikretmişlerdir.

a- Ebu Miclez ve Ebu Duha’ya göre müminler, Allah teala’dan, Firavun kavmini kendilerine galip getirmemesini istemişlerdir ki, onlann, kendilerinden üstün oldukları anlaşılarak insanların yoldan çıkmasına sebep olmasınlar.

b- Mücahid ve İbn-i Zeyd’e göre ise müminler, Firavun kavminin kendi­lerine musallat olmamasını niyaz etmişlerdir ki, kendilerinin sapmalarına vesile olmasınlar. [5][112]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.