sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA HUD SURESİ 36. VE 40. AYETLER

TABERİ (RH.A)’NİN BAKIŞ AÇISIYLA HUD SURESİ 36. VE 40. AYETLER
26.05.2025
5
A+
A-
  1. Nuh’a şöyle vahyedildi: “Daha önce iman etmişlerden başka, artık kavminden hiçbir kimse iman etmeyecektir. Yaptıklarından dolayı sakın üzülme.

Nuh Peygamber kavmi ile tartıştıktan sonra ona: “Artık kavminden sana tabi olup iman edenler dışında hiçbir kimse sana imân etmeyecektir. Artık onlann yaptıklarından dolayı, başlarına gelecek şeye üzülme. Zira ben onları helak edip seni kurtaracağım” diye vahyedildi.

Hz. Nuh, kavmini, dokuzyüzelli sene iman etmeye davet etmesine rağmen pek azı hariç çoğu iman etmemişler, inkârlarında ısrar etmişlerdir. Bunun üzerine Nuh aleyhisselam, Allah tealaya yalvararak helak olmalarını istemiştir.

Bu hususta diğer âyetlerde de şöyle Duyurulmaktadır: “Bu kâfirlerden önce Nuh kavmi de yalanlamıştı. Kulumuz Nuh’u yalanlayarak “deli” demişlerdi. Nuh’a engel olunmuştu”. “Nuh da rabbine: “Mağlup oldum bana yardım et” diye dua etmişti”. “Biz de boşanan sularla gök kapılarını açıverdik”. “Yeri de yarıp kaynaklar fışkırttık-. Böylece takdir edilen bir iş için yerle göğün sulan birleşiverdi”. “Biz de Nuh’u, tahta ve çivilerden yapılmış bir gemiye bindirdik”. “İnkar edilen Nuh’a bir mükâfaat olarak o gemi, nezaretimizde akıp gidiyordu”. “Biz bu hadiseyi bir ibret olarak bıraktık. Hiç düşünen var mı?” “Azabım ve uyarılarım nasılmiş gördünüz mü? [1][41]“Nuh şöyle dedi: “Rabbim, kâfirlerden yeryüzünde dolaşan tek kişi bırakma”. “Eğer onları yeryüzümnde bırakırsan, kullarını saptırırlar ve ancak günahkâr ve kâfir çocuklar [2][42]

 

  1. Gemiyi murakabamız altında, vahyettiğirniz gibi yap. Zalimler hakkında bana dua etme. Çünkü onlar boğulacaktır.

Ey Nuh, kopacak olan Tufanda, sizi taşıyacak olan gemiyi, denetimimiz altında ve Öğrettiğimiz şekilde yap. Zalimlerin affedilmelerini benden isteme. Zira onlar, hakettikleri cezanın gereği olarak tufanda boğulup gideceklerdir. [3][43]

 

  1. Nuh, gemiyi yapıyordu. Kavminden ileri gelenler ona her uğradıklarında, onunla alay ediyorlardı. Nuh dedi ki: “Eğer siz, bizimle alay ediyorsanız, biz de bizimle alay ettiğiniz gibi sizinle alay edeceğiz.

Bu âyet-i Kerime, Nuh’un kavminden ileri gelenlerin, Nuh gemiyi yaparken onunla alay ettiklerini ve ona: “Peygamberliği bırakıp marangozluğa mı başladın?” dediklerini Nuhun da onlara: “Bugün siz bizimle alay ediyor­sunuz ama tufan kopup gemiye bindiğimiz de biz de sizinle alay edeceğiz” diye cevap verdiğini beyan etmektedir. [4][44]

 

  1. Rüsvay edici azabın kime geleceğini, devamlı azaba kimin uğrayacağını, yakında bileceksiniz.

Yine Nuh onlara: “Yakında Allah’ın azabını gözünüzle güdüğünüz zaman, rezil eden azabın kimin başına gelerek onu helak edeceğini ve ahretteki devamlı olan Cehennem azabına kimin uğrayacağını göreceksiniz” dedi. [5][45]

 

  1. Emrimiz gelip su o tandırdan fışkırmaya başlayınca Nuh’a; “Her hayvan türünden birer çift, daha önce helakine hükmettiğimiz hariç, aile fertlerini ve iman edenleri gemiye yükle” demiştik. Zaten onunla beraber ancak pek az kimse iman etmişti.

Tufan kopacağına dair emrimiz gelip çatınca, azabımızın geleceğine bir alamet olmak üzere ekmek tandırından sular fışkırınca biz Nuh’a dedik ki: “Sen gemine, bütün yaratıkların cinslerinden, biri erkek diğeri dişi olmak üzere birer çift al. Ailenden de çoluk çocuğun ve eşlerinden de helak olacağına hüküm verdiğim dışında kalanları da gemiye al. Kavminin iman edenlerini de gemiye al. “Zaten Nuh’a kavminden pek az kimse iman etmiş ve Allah’ın birliğini kabul etmişti.

Abdullah b. Abbas, Nuh’a iman edenlerin seksen kişi olduklarını söylemiş, diğer bir rivayette de bunların, on kişi oldukları zikredilmiştir. Ancak Taberi, bu hususta belli bir rakam vermenin doğru olmayacağını söylemiştir.

Âyet-i Kerimede zikredilen “Tandır”dan neyin kastedildiği hakkında farklı görüşler zikredilmiştir.

Abdullah b. Abbas: “Bundan maksat yeryüzüdür” demiştir. Şu âyet-t Kerime bu görüşü desteklemektedir: “Yeri de yarıp kaynaklar fışkırttık. Böylece takdir edilen bir iş için yer ve göğün sulan birleşiverdi” [6][46]

Taberi ise, buradaki tandır’dan maksadın, ekmek tandın olduğunu, Allah tealanın bundan su fışkırtmasını, Nuh tufanının bir alameti1 yaptığını söylemektedir.

Hz. Ali (r.a)den rivayet edilen bir görüşe göre ise buradaki tandırdan maska  tanyerinin ağarmasidır. [7][47]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.