sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolar
Kur'an Dinle
Sesli Makale

RAHMAN OLAN RABBİMİZ

RAHMAN OLAN RABBİMİZ
03.04.2022
0
A+
A-

Sonsuz hamd Alemlerin Rabbi olan Allah c.c.’a mahsustur. Salat ve SelamAlemlere Rahmet olarak gönderilen mahlukatın ekmeli ve önderi yeryüzününyegane inkılapçısı Hz. Muhammed s.a.v’a Aline, Ashabına ve onları takip edenlerin üzerine olsun

Rahman esması alimlerin bile tam manası ile açıklamaktan aciz kaldığı bir isimdir. Tercümesi hep eksik kalmıştır. Öyle yüce bir esmadır.

Lugatta tam karşılığı yoktur. Allah tan başkasına bu ismın verilmesi kullanılması caiz değildir. Tamamen  Allah’a mahsus bir isimdir. Bu ismin tercümesi mümkün değildir. Tefsirlerde geçen ‘’ çok merhametli  sonsuz merhamet sahibi ‘’gibi ibareler tercüme değildir. İsmin manalarından birer manadır.

Kur'an Dinle

Alimler şu manalarda kullanıldığını söylemişlerdir.

Kendisine isyan eden şirk koşan kafirler de dahil olmak üzere bütün yaratılanları rızıklandıran rahmet eden her an nimetlerini bahşeden nizam ve adalet sahibi Allah CC yaratıcı ve rahmet sıfatının ismidir Rahman.

Yine Allahü Teâlâ, hiç kimseyi hayata mazhar etmeye, dünyaya göndermeye, ona mal-mülk vermeye mecbur değildi. Fakat, Rahman isminin bir tecellîsi olarak bütün insanları ve bütün eşyayı rahmetiyle yaratmıştır.

Rahmet-i Rahmâniyye, hiçbir amelin şart koşulmadığı ve geri bırakılmadan başlangıçta bahşedilen İlâhî rahmettir ki, mü’mini de kâfiri de, çalışanı da, çalışmayanı da çevreler. Meselâ: Başlangıçta var olma bu (yüce) rahmetin eseridir. Nitekim rahimlerdeki ceninler ve bütün hayva­nat bu rahmet ile beslenir. Yine bu rahmet ile Allahü Teâlâ kâfirlere dahi dünyada rızık, akıl vesaire gibi nimet­ler bahşeder.

Sesli Makale

Rahmân ism-i şerifi “irâde-i hayr” ma’nâsı ile tefsir edilmiştir, irâde  bir işi yapmak veya yapmamak şıklarından birini tercih etmek de­mektir.

Ezelde bütün yaratılmışlar hakkında hayır ve rahmet irâde buyuran, sevdiğini, sevmediğini ayırt etmiyerek tekmil mahlûkâtını sayısız ni’metlere müstağrak kılan.

İrâde-i Hayr Ne Demektir?

Ezelde henüz mahlûkât yaradılmamışken Allahu teâlâ ya­ratacağı bu mahlûkât hakkında önünden sonuna kadar, rahmet veya gazabından her hangi biri ile muamele yapmaya eşit surette kadir bulunduğu ve bunlardan her hangi birinin tercihinde “Niçin onu tercih ettin” diye O’na bir sual açacak üs­tün bir kuvvet bulunmadığı halde  bizzat kendisi -lütuf ve ihsan yolu ile- bütün mahlûkâtı hakkında rahmeti tercih etti. Bundan dolayı Allahu teâlâ tarafın­dan mahlûkâta ilk tecellî eden hüküm ve te’sir rahmetten iba­ret olmuştur.  Yani ‘’rahmeti gazabını geçmiştir.’’

Âlem dolusu mahlûk bu mübarek ismin tecellisiyle ni­metlere gark olmaktadır. O kadar ki, dostu İbrahim’i rızıklandıran Yüce Allah, düşmanı olan Nemrut’un sof­rasından da zeytini, ekmeği eksik etmemiştir.

Yani kendisini tanıyana da tanımayana da rızık veriyor. Merhametle muamelede bulunuyor.  Yüce Allah Rahman olduğu için ezelî rahmeti geneldir. Her şeyin ilk yaratılışı ve icadında almış olduğu bütün fıtrî kabiliyet ve ihsanlar Allahu Teâlâ’nın Rahman olmasındandır. Bu itibarla içinde rahmet izi bulunmayan hiçbir varlık düşünülemez. Fakat varlıkların ilk yaratılışları yalnız Allah vergisi ve cebrîdir. Yani hiç kimsenin çalışması ve seçimi ile değil, yalnız Rahmân’a dayanmakla meydana gelir. Devamında kullarına tercih etme yani irade vermesi de rahmetinin bir tecellisidir ki burada amellere tercihlere göre muamele etmesi imtahan hakıkatının gereği ve adaletindendir. 

Rahman olan Allah sonsuz merhametini ve lütfunu görünen ve görünmeyen herşeyde tecelli ettirir. İnsan bu görünen ve görünmeyen nimetlerin Allah’ın emrine boyun eğmiş birlikteliği ile hayatını devam ettirir.

Allah hergün toprağın içinden milyonlarca tohumu filizlendiren, bu bereketli toprakla yerin altındaki 4500 derece sıcaklıktaki dev kütleyi saklayıp örten, gökten tonlarca berrak su indiren, aynı anda dünyanın her yerinde milyarlarca canlıya rızık veren, her an ciğerlerimize dolan oksijeni yaratan ve hayat veren sayısız nimetleriyle yarattıklarını çevreleyendir.

Allah 100 trilyon hücreden oluşan insanın her bir hücresini yaratan, bunların hepsine ayrı ayrı görevini öğreten, içlerine her biri 1 milyon sayfalık bilgiyi içeren DNA’ları yerleştiren, bu sistemi milimetreden çok daha küçük bir küpün içine sığdırdığı protein, yağ ve su moleküllerine yaptıran ve bütün bunlarla insana can veren ve varlığını her an sürdürmesini sağlayandır. Tüm insanlar ana rahmine düştüğü andan, toprağa geri döndüğü ana kadar sadece Allah’ın yarattığı nimetleri tanır, bilir ve onlarla yaşarlar. İnsanlardan bu nimetleri gören, yaratılış amacını kavrayarak O’na kulluk edenler olduğu gibi nankörlük ederek O’ndan yüzçevirenler de vardır. Buna rağmen Allah insanların üzerinde Rahman ismini en güzel şekilde tecelli ettirir. İman etmeyenler, münafıklar ve müşrikler de dünya hayatında aldıkları hava, içtikleri su dahil olmak üzere gizli açık tüm nimetlerden faydalanırlar. Allah müminlere verdiği gibi onlara da mal-mülk, içinde oturacakları güzel evler ve soylarını devam ettirecekleri evlatlar verir. Onları da güzel rızıklarla besler. Onlara da sağlık, güç ve güzellik verir. Çünkü Allah Rahman’dır.

Allah dünya hayatında inkar edenleri belki dine dönerler, düşünüp aklederler ve Rablerine şükrederler diye yararlandırmaktadır. Fakat yüz çevirenler, Allah’ın nimetlerinden ancak göz açıp kapama vakti kadar olan dünyada yararlanabilirler. Ahirette ise bütün nimetler, verdiği nimetleri yalnızca O’na yakınlaşmak ve O’nun rızasını aramak için kullanan ve  O’na şükreden müminlere aittir. Çünkü Allah Rahimdir ve O, cenneti yalnızca mümin kullarına müjdelemiştir:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.