Kitaba Karşı İnsanların İlgisinin 3 Derecesi
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Hamd Alemlerin Rabbi, Rahman, Rahim, Din gününün sahibi Allah (azze ve celle)’ye mahsustur. Salat ve Selam örneğimiz, önderimiz, liderimiz Hz. Muhammed (sav)’e, O’nun (sav) Ehli Beytine, sahabesine ve derdi yanlızca Allah’ın (c.c.) rızası olan bütün Mü’min kulların üzerine olsun.
Rasulullah (sav) Allah’ın (c.c.) kendisiyle gönderdiği kitaba ve davetine karşı insanların ilgi derecesini şöyle tanımlamıştır.
“Aziz ve Celil olan Allah’ın (c.c.) benimle göndermiş olduğu hidayet ve ilmin misali yere isabet eden yağmur gibidir. Bu yerin bir kısmı güzeldir. Suyu kabul eder ve bir çok çimen bitirir. Bir kısmı da çoraktır, suyu tutar, Allah (c.c.) onunla insanları faydalandırır, ondan su içerler, hayvan sularlar, hayvan otlatırlar.
Yerin başka bir kısmına da yağmur isabet eder. Orası düz ve kaygan bir yer olup, suyu tutmaz, ot da bitirmez. İşte Allah’ın (c.c.) dininde fakih olan, Allah’ın benimle göndermiş olduğu şeyle faydalandırdığı, öğrenip, öğreten kimsenin misali ile bu hususta kibirden baş kaldırmayanın ve benimle gönderilen Allah’ın (c.c.) hidayetini kabul etmeyenin misali budur” (Buhari, Müslim)
Rasulü Ekrem (sav) getirmiş olduğu ilmi bol yağan yağmura benzetti. Çünkü ilimde yağmurda hayat sebebidir. Yağmur, bedenlerin hayat bulmasının, ilim ise yağmuru kabul eden toprağa benzetti. Tıpkı Allah Teala’nın şu ayetinde kalpleri vadiye benzetmesi gibi.
“O gökten su indirdi de vadiler kendi hacimlerince sel olup aktı” (Rad Suresi 13 ve 17. Ayetler)
Birinci Toprak;
Temiz, suyu çekmeye ve ekin vermeye elverişli toprak. Bu tür toprağa yağmur isabet ettiğinde yağmurdan iyice beslenir. Sonra da her çeşit hoş bitkiden bitki yetişir.
İşte bu tertemiz, arınmış ve saf kalbe benzer. Bu kalp temiz olduğu için ilmi kabul eder. Sağlıklı olduğu için hikmet ve hak din yönünde ürün verir. Çünkü ilmi kabul etmekte, ilmin getirilerine, inceliğine ve hazinelerine vakıf olduğu için ürün ve kar elde etmektedir.
İkinci Toprak;
Üzerinde tutan, muhafaza eden toprak. Suyu yüzeyinde tuttuğu için insanlar ondan faydalanır, o su ile sulama yapar ve ekin ekerler.
Bu toprak ilmi taşıyan, ilmi işittiği şekilde muhafaza eden kalbe benzer, ancak bu ilimle hareket etmez.
Bu ilmi sadece hıfzeder ve işittiği şekilde insanlara sunar.
Üçüncü Toprak Çeşidi;
Yalçın ve kaypak olan toprak. Yani suyu tutmayan ve ot bitirmeyen düzlük yerdir. Şayet yağmur bu toprağa isabet edecek olursa toprak yağmurdan hiçbir fayda elde etmez.
Bu toprak ilmi, fıkhı ve dirayeti kabul etmeyen kalp gibidir. Bu konumdaki kalp bitki bitirmeyen suyu da muhafaza etmeyen işe yaramaz toprak konumundadır.
Hadise göre ilk gruba girenler; ilmi öğreten, basiretle Allah’a (c.c.) davet eden alimlerdir.
İkinci gruba dahil olan; ilmi ezberleyen ve işittiği şekilde aktaranlardır.
Üçüncü grup ise hidayeti kabul etmeyip önem vermeyenlerdir. Hadisi şerif insanların nebevi davete karşı ve mevkilerinin kısımlarını içermektedir. Allah (c.c.) bizleri saadet ehlinden eylesin, bedbaht kimselerden korusun.
Velhamdulillahi Rabbil Alemin