KİŞİ NASIL SABAHLAMALI?
Bismillahirrahmanirrahim
Göklerde ve yerde ne varsa herşeyin tesbih ettiği, aziz ve hakim, göklerin ve yerin Hükümdarı, öldüren ve dirilten, her şeye kadir, emel ve ahir olan. Zahir ve batın olan herşeyi bilen Allah azze e celle’ye sonsuz hamd-u senalar olsun.
Salat ve selam nurlu yolun önderi, kafirlerin korkulu rüyası Hz. Muhammed s.a.v’e o’nun ashabına ve tüm müminlerin üzerine olsun.
Mücahit anlatıyor;
‘’Abdullah b. Ömer bana dedi ki;
- Ey Mücahit, sabaha çıktığın zaman akşamı edebileceğine güvenme, akşamı ettiğin zaman da sabaha çıkabileceğine güvenme. Ölmeden önce hayatın, hastalanmadan önce sağlığın kıymetini bil. Çünkü yarın adınının nasıl anılacağını bilemezsin.
Bu kısacık konuşma tüm insanlar için çok güzel bir nasihattır. İnsan ne zaman ki dünyaya meyleder, yada iş güç, çocuk v.s gibi şeyler onu oyalar o zaman kişi zamanın nasıl geçtiğini fark etmez.
Akşama çıkabileceğini düşünmeyen, kesin olacak gözüyle bakan kişi, sürekli planlar kurar. Akşam olsun şöyle şöyle şeyler yapacağım diye sıralar.
Bu muhakkak ki birçok kişinin yaptığı bir iştir. Şeytan, nefis, dünyalıklar bizlere durup düşünmeyi acaba akşama kadar vaktim varmı ya birazdan ölürsem demeyi unutturur.
Aynı şekilde akşam yatağa girdiğimizde acaba sabah olunca tekrar nefes alıp gözümü açabilecekmiyim demeyiz çoğu kez.
Gün boyu o kadar yoruluruz ki yatağa girdiğimizde gibi tek düşüncemiz uyumak olur. Oysaki müminin tavrı bu şekilde olmamalıdır. Başını yastığa koyduğunda hangi niyetle yatıyor yada sabah olduğında ne düşüncelerle uyanıyorsun.
Hikmet ehlinden biri şöyle der;
- Kulun dört şeyi yerine getirmeden uyumaması gerekir.
- Yeryüzünde hasmı varsa ona gidip helallik dilemeden uyumamalı. Zira aksi takdirde ölüm meleği en umulmadık zamanda gelir ve onu Rabbinin huzuruna götürürse, onun katından elinde bir dayanağı olmaz.
- Allah’ın farzlarından herhangi birini yerine getirmeden yatmamalıdır.
Daha önceki günahlarına Tevbe etmeden uyumamalıdır. Zira belki hayla aynı günahı işlemeye devam ederken ölüm meleği geli verir.
Vasiyetini yazmadan uyumamalı. Zira belkide buna fırsat bulamadan o gece ölebilir.
Kişinin her maddeyi tek tek düşünmesi ve acele etmesi gerekir ki ya bizlere ölüm günah işledikten birkaç saat sonra gelirse.
Ya Rahmanın huzuruna en son birinin kalbini kırarak, hakkına girererek ve ondan helallik istemeyerek çıkarsak.
Yada uykuya yatıp birazdan namaza kalkıcam dediğimiz halde o namazı kılamadan yattığında ve ölüm meleği o gece sana geldiğinde ne yapacaksın. Hiç düşündünmü?
Anlatıldığına göre İbrahim B. Ethem şöyle demiştir; Sabaha çıkan kişinin şu dört şeye şükretmesi gerekir.
- Hidayet nuru ile kalbimi nurlandıran ve beni, müminlerden eyleyip sapıklardan eylemeyen Allah’a hamdolsun diyerek şükretmesi.
- Beni Hz. Muhammed s.a.v ümmetinden kılan Allah’a hamdolsun demesi.
- Rızkımı başkasının eliyle vermeyen Allah’a hamd olsun demesi.
- Ayıplarımı örten Allah’a hamd olsun demesi.
Ne kadar da isabetli sözler değilmi? Allah azze ve celle birçok kişiyi batılın bataklığından kurtarıp islamın nuruna çıkarmış onlara müminler adını vermiş. Fakat bu insanlar bu nimetin kıymetiğni bilmek yerine şükrünü dahi yerine getirmiyor.
El-Gaffar sıfatıyla tevbelerimiz; sürekli kabul edip günahlarımızı bağışlıyor. Bizlere işlediklerimizden dolayı azap etmiyor, fırsat tanıyor. Aynı şekilde başkalarına bu kusurlarımızı göstermiyor ama bizler bunun dahi hamdini yapmıyoruz.
Yani biz insanoğlu gerçekten çok cahil ve kendine zulmeden kişiler oluyoruz. Mümine düşen cahillerden olmaktan Allah’a c.c. sığınmak. Gecesini gündüzünü Rabbine adamak, kendini nefsini ölümü düşünmek.
Sabahleyin kalkar kalkmaz Allah c.c. hatırlamak.
Kalkınca Rabbini hamd ile tesbih et. (Tur 48)
‘’Ey iman edenler. Allah’ı çokça zikredin ve onu sabah akşam tesbih edin’’ (Ahzab 41-42)
…‘’Eğer Allah’a ibadet ediyorsanız, Allah’ın nimetine şükredin. (Al-i İmran 200)
Nimetlerin en büyüğü İslam ve iman nimetidir.
Sabah akşam bu nimete sahip olduğumuzu unutmayalım ve onun kadrini kıymetini bilelim.
Öyle ki Allah c.c. dilerse verdiği gibi almasını da bilir.
VelhamdulillahirrabbilAlemin.