DÖNÜP KENDİMİZE BAKALIM
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
ALLAH(Celle Celaluhu)’a hamd olsun. Rasulüne Salat ve Selam olsun.
Şimdi kendimize ve nefsimize bakalım. Hiçbir elin ulaşamadığı, hiçbir gözün göremediği, gıdamızı arama imkanına sahip olamadığımız, hiçbir zararı önleyemediğimiz bir yer olan annemizin karnında bir cenin iken en latif bir şekilde bütün detaylarıyla işlerimizi çekip çeviren kimdir?
Suyun bitkiyi beslediği gibi annenin karnında, bizi besleyerek besinimizi bize ulaştıran kimdir? Bu kanın esası ise süttür. Onunla en daracık kazanç elde etmek ve bir şeyler istemek için çareler arama imkanının en uzak olduğu bir yerde O bizi hep onunla besledi. Nihayet yaratılışımızı tamamlayıp sağlamlaştırınca tertemiz doğrudan hava ile temas edebilecek, gözlerimiz ışıklarla karşılaşabilecek güce sahip olup, kemiklerimizde yeryüzünde gidip gelecek şekilde sağlamlaşıp güçlenince, annelerimizin doğum sancıları artar ve bizi bulunduğumuz yerden imtihan dünyasına çıkarmak için alabildiğine rahatsız eder ve buna doğru iter. Olduğumuz yerden rahime attığımız bir tekmeyle sanki rahim bizi hiç kuşatmamış ve bizi sarmalamamış gibi olur. Rahime bir nutfe olarak düştüğümüz zaman güzel bir şekilde karşılanıp kuşatılmamız ile bu itme, dışarı çıkarma arasında ilgi ne kadarda uzaktır. Önceleri rahim bizi taşımaktan dolayı sevinirken, bu sefer verdiğimiz ağırlıktan dolayı Rabbimize sığınıp O’na yönelmeye başlar. İçine girinceye kadar rahmin kapısını açan sonra iyice korunmamız ve olgunluğa kadar onu üzerimize kapatan sonra aynı kapıyı önümüze açarak göz açıp kapayacak bir süre gibi kısacık bir zaman içerisinde içinden çıkalım diye onu genişleten, darlığı ile bizi boğmasına fırsat vermeyen, İçinde yol aldığımız vakit bizi alıkoyacak bir zorlukla karşı karşıya getirmeyen kimdir? Eğer o kapıdan girişimizi ve yine aynı kapıdan çıkışımızı iyice düşünecek olursak hayretten hayrete düşeriz!
Bir nutfe olduğumuz zamanlarda orada bozulmayalım diye etrafımızı daraltarak sarmasını ona vahyeden ve aynı şekilde içinden esenlikle çıkalım diye yolumuzu açarak genişlemesini ilham eden, böylelikle üzerimizde herhangi bir kabuk, elbise, eşya ve mal bulunmaksızın ALLAH(Celle Celaluhu)’ın yarattıklarının en muhtacı olan, en fakir halde çıkmamızı sağlayan kimdir?
Elbette ALLAH, ALLAH, ALLAH… Ama ne yazık ki insan o halini unuttu, ALLAH(Celle Celaluhu)’a olan muhtaçlığını, fakirliğini unuttu da Rabbine hasım kesildi.
Hayır insan gerçekten azar, kendini yeterli gördüğü için (ALAK 6-7)
Unutur anne karnındaki muhtaçlığını, unutur acziyetini, unutur fakirliğini zanneder ki kendi kendine yeter…
Ey insanlar! Siz Allah’a(c.c) muhtaçsınız (FATIR 15)
Ey insanlar! Hz. Adem (a.s) ile kıyametin kopmasından hemen önce dünyaya gelecek tüm insanlar, hangi zamanda yaşarsanız yaşayın, hangi dili konuşursanız konuşun, cinsiyetiniz ne olursa olsun, hangi toprak parçasına yerleşirseniz yerleşin, hangi mevkide olursanız olun, yönetende olsanız yönetilende olsanız hepiniz ALLAH(Celle Celaluhu)’a muhtaçsınız! Aynı yaşamak için rahmin önce sizi sarmasına sonra yolunu açmasına muhtaç oluşunuz gibi…
Aynı anne karnındaki beslenmeye ihtiyacınız gibi… Aynı anne sütüne ihtiyacınız gibi… Havaya, suya, yemeye ihtiyacınız gibi…
O zaman ALLAH(C.C.)’a muhtacız, kanunlarına muhtacız, emirlerine muhtacız dinine muhtacız… Hem de sudan daha fazla, havadan daha fazla.
Susuz kalan, havasız kalan insan en fazla bedenen ölür. Ama vahiysiz insan, vahiysiz toplum ruhen ölür. Aynı bugün sokaklarda yürüyen cesetler gibi… O halde fert ve toplumlar dirilmek için vahye sımsıkı sarılmak zorundadırlar.
VELHAMDULİLLAHİRABBİLALEMİN