BATIL KONUŞMALARA DALMAK
Hamd Alemlerin Rabb’i Allah (cc.)’ya, Salat ve Selam Hz. Muhammed (sav.)’in üzerine olsun inşallah..
Batıl şeyleri konuşmaktan maksat, yapılması haram olan şeyleri ve işleri nakil, rivayet ve hikâye etmektir. Bu tıpkı, zinadan ve zina edenlerden bahsetmek, fasıkların yaptıkları gayri meşru işleri anlatmak, haramları akla getiren ve özendiren sözler söylemek ve batılı tasvir etmektir. Bu türlü şeyleri konuşmak haramdır. Çünkü bu konuşmalar haramları teşvik anlamını taşır. Gelişi güzel üsluplarla haramları eleştirmek de helal değildir. Çünkü çoğu eleştiriler; kötülükleri öğretmek, onlara revaç kazandırmak ve itibar sağlamak hükmüne geçer.
Haris el-Müzeni(ra.)’den rivayete göre Rasulullah (sav.) şöyle demiştir:
“Sizden biriniz Allah (cc.)’nun rızasını kazanacak bir söz söyler de bu sözün Allah’ın (cc.) rızasını kazanma yolunda neler kazandıracağını bilemez, fakat Allah (cc.) bu sözü yüzünden kendisine kavuşuncaya kadar rızasını ona gerekli kılıverir. Yine sizden biriniz bir söz söyler de bu sözüyle Allah’ın (cc.) gazabını elde etmiş olur ve bu söylediği sözle Allah’ın (cc.) gazabından ne kazanacağını bilemez, fakat Allah (cc.) bu sözü yüzünden kendisine kavuşacağı güne kadar ona gazabını gerekli kılabilir.”1
Ebu Hureyre (ra.)’dan rivayete göre Rasulullah (sav.) şöyle buyurmuştur:
“Bir kimse bir söz söyler ve söylediği sözde bir sakınca görmez, fakat o sözü yüzünden cehennemde yetmiş yıl dibe doğru düşer, gider.”2
Allah Teala cehennemliklerin şöyle dediklerini aktarmaktadır:
Müddessir Suresi 45.ayet:
“Boş şeylere dalanlarla birlikte dalardık.”
Nisa Suresi 140.ayet:
“Onlar başka bir söze dalıncaya kadar onlarla beraber oturmayın; yoksa siz de onlar gibi olursunuz.”
Selman-ı Farisi (ra.) der ki: Kıyamet gününde insanların en günahkâr olanları , dünyada ki konuşmalarında Allah ‘a (cc.) en fazla isyan edenlerdir.
İbni Sirin (rh.), batıl şeyleri konuşan insanları görünce onlara şöyle derdi: “Ağızlarınız ve dilleriniz necis olmuştur. Gidin onları yıkayın. Çünkü batılı konuşmak abdest bozmaktan daha çok kirleticidir.”
İşte bu batıla dalmanın ta kendisidir. Bu ise, ileride söz konusu edilecek olan gıybet, koğuculuk, fahiş konuşmak ve benzerlerinin ötesindedir. Hatta bu, varlığı daha önce geçen mahzurları anmaya dalmaktır veya onları anmaya dini bir ihtiyaç olmaksızın onlara varmayı düşünmektir. Buna, bid’atlerin hikayelerine dalmak da bozuk mezheplerin ve ashab-ı kiramın arasında cereyan eden savaşları ashabın bir kısmına dil uzatmayı andıracak şekilde hikâye etmek de dahildir.
Bütün bunlar batıldır, bunlara dalmak batıla dalmaktır. Biz Allah Teâlâ’nın cc. Lütuf ve Keremi sayesinde güzel yardımını talep ediyoruz..
Velhamdülillâhi Rabb”il Â’lemin
1=İbni Mace, Fiten:17; Muvatta,Cami,3; Tirmizi:Zühd,2319
2=Müslim, Zühd,7; Tirmizi , Zühd,2314
Kaynak: İmam Gazali / Dilin Âfetleri..