AMELİNİ İFSAD ETME !

Hamd sena yücelik alimleri yoktan var eden Rahman Rahim Aziz Cabbar olan Allah (C.C)’a mahsustur.
Salat selam son nebi resul rehberimiz önderimiz olan Hz Muhammed (sav)’e ailesine ashabına ve bütün Müslümanların üzerine olsun.
Riya; Ahiret için yapılacak bir ameli insanlar içerisinde belli bir yer ve saygınlık kazanmak maksadıyla yapmaktır. Namaz, oruç, zekat, kur’an okumak gibi amelleri insanların gözünde büyüyüp övmeleri için yapılıyorsa işte riyakârlık budur.
Tevhid halkasını boynuna geçiren ve Allah(C.C)’ın rab olduğunu iman eden bir davetçi nefsini riya hastalığından korumak için çok büyük bir itina göstermelidir. Çünkü rüya amelde Allah(C.C)’a ortak tutma demektir. Dolayısıyla amellerin boşa çıkmasıdır. Bunda sakınılması hususunda Kur’an-ı Kerim’de rabbimiz şöyle buyurmaktadır;
” Rabbine kavuşmayı uman kimse salih amel işlesin ve Rabbine kullukta hiçbir ortak koşmasın.” (KEHF 110)
Yine Kurandan sonra başvuracağımız ikinci kaynak olan sünnetten bir tane örnek verecek olursak, Ebu Hureyre’den rivayetler Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur;
” Kendisiyle Allah’ın rızası kazandıracak bir ilmi her kim dünyalık bir şey elde etmek için öğrenirse kıyamet gününde cennetin kokusunu alamaz.” (EBU DAVUD)
Aslında bu yazıda riyayı tafsilatlı bir şekilde açmak isterdim ancak mevzumuz riyakârlık hem de ehli tevhid müslümanların düşebileceği durumları açmaya çalışacağız, vereceğimiz örnekler birkaç madde olabilir ama kişi kendisini tahmin edip bunu hayatına genelleme yaparsa problemi bulup çözer Allah(C.C)’ın izniyle.
Riya olan fiillerden bazıları;
1- Bir müslüman insanlar önünde namaz kılarken çok dikkatli, rükünleri yerli yerince kılmasına rağmen, yalnız başına kaldığında horozun gagalaması gibi hızlı hızlı ne huşu ne de tadili erkana riayet etmeksizin kılıyorsa vay haline, hemen düzelt halini ey Müslüman Allah(C.C) her an her yerde bizi görüp gözetliyor.
2- Hakkı söyleme, iyiliği emredip kötülükten nehyetme, görevini amelini iş yerinde alışveriş yaptığı kişilerle akrabası olan kişilerle yapmayıp ama İslami bir ortamda hakkı haykıran biri haline gelir. Sanki o kişi değilmiş gibi süslü kelimeler vakarlı oturmalar, mangalda kül bırakmaz denir ya o derece. Oysaki her yerde aynı olmak zorundadır halis Müslüman.
3- Salih ve takvalı insanların yanında sessiz ve mütevazi olması konuşurken sesine hüzün katması yani kısık sesle konuşması, mütevazi insan kisvesine bürünmesi ama kendinden seviyece aynı veya aşağıda olan insanların yanında o hali sönük hatta hiç olur. Yapma ey Müslüman amel emele dönüşür.
4- Bir Müslüman evini dekore edip döşerken misafirlerine envaı çeşit yemekleri ikram ederken niyetin ne kalktıklarında ya baksana bir övgü methiye bile etmediler, o kadar hizmet ettik falan cümleleri yetmiyor mu Allah(C.C) razı olsun hanene bereket.
Riyanın tedavisi;
1- Allah(C.C) murakabesinin davetçinin Müslümanın gönlünde iyice yer etmesi gerekir. Yani marifetullah ilmine sahip Rasulullah (sav) Cebrail (as) ihsan sorusuna sen onu görmüyorsan O’nun seni gördüğü şuurunda olmandır demiştir.
2- Müslüman devamlı riyakarların akıbetini düşünerek amellerine zarar gelmemesi için düşünmelidir. Nasıl ki bir kimse önünde konulan bal içerisinde zehir olduğunu bildiğinde ondan kaçar sonucu tehlike gördüğü ameli düzelterek rabbine sunar.
3- Müslüman amellerini gizlemeye çalışır: Şimdi burada topluca yapılan toplumla yapılan ameller, cemaatle namaz, tebliğ, nasihatleşme, cihad gibi ameller zahiren gizlenemez buradan niyeti devamlı kontrol altına tutup azdığı yoldan çıkıp saptığı zaman hemen yola sokmak gerekir, aksi halde ameller heba olur ama nafile namaz, oruç, Kur’an okumak, sadaka, zikir gibi amelleri çok çok gizli özel yapmalı asıl kazanç bunların içinde. Çünkü sebepler açısından riyaya götürecek etken yoktur.
Şurayı özellikle vurgulamak gerekir, riya korkusuyla amel terk etmek akıllı Müslümanların hali durumu değildir. Ameldeki riyayı def etmek akıllı adamların işidir ve bu davranışından dolayı artı bir kazanca sevaba ulaşmış olur.
4- Gelen riya vesvesesini hemen def etmek: Eğer bir mümin riyayı atmak için mücadele edip Allah(C.C)’ı her amelinde anıp hissetmeye, niyetini O’nun rızasına göre yapmaya gayret gösteriyorsa zamanla vesveseler kaybolup ihlaslı bir niyet ve davranışa dönüşecektir Allah(C.C)’ın izniyle.
Ey Müslüman bugün amel var hesap yok, yarın hesap var amel yok. Hasatını iyi yap sonsuz hayat her canlının akıbeti. Rabbim cümlemize basiret açıklığı versin. Amin