sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

ŞÜKRETMEK İÇİN NEYİ BEKLİYORSUN

ŞÜKRETMEK İÇİN NEYİ BEKLİYORSUN
13.05.2025
22
A+
A-

ŞÜKRETMEK İÇİN NEYİ BEKLİYORSUN

HAMD ALEMLERİN RABBİ OLAN ALLAH (C.C) A SALAT VE SELAM HZ MUHAMMED(S.A.V) E OLSUN.

Mü’min, Allah fazl-u keremini, büyük ihsanını; sağından solundan, önünden, arkasından, atından, üstünden kuşatan nimetlerini derinden hisseder. O beşikte sallandığından beri, hatta anasının karnında cenin olalı beri Allah’ın nimetinin bilincindedir. O bir zamanlar bebekti; kesecek dişi, tutacak eli ve koşacak ayağı yoktu. Allah ona anasının göğsünde iki damardan halis , tam gıdalı, kışın sıcak, yazın soğuk süt verdi. Anasının babasının kalbine sevgi doldurdu. Ona rahat ettirmeden yemenin, içmenin tadını almazlar. Gözlerine uyku girmez, yaşayamazlar.

Bir zamanlar ana rahminde çocuk (cenin) idi. Allah ona sağlam bir yer verdi. Orada gıda, ısınma ve nefes alma imkanlarını hazırladı. Sağına, soluna dayanaklar koydu.

“Sizi adi bir sudan yaratmadık mı? onu sağlam bir karar yerine koyduk. Beli bir süreye kadar. Ölçtük,biçtik. Ne güzel biçim veririz biz”. (Mürselat: 77/20-24)

Mü’min etrafındaki her şeyde Allah’ın nimetini hisseder; yerde ve gökte her zerreyi geçimini kolaylaştıracak, hayattaki görevini yerine getirmesine yardım edecek ilahi bir lütuf sayar. Rüzgarın esmesi, bulutun yürümesi, nehirlerin akması, güneşin doğması, şafağın sökmesi, gündüzün aydınlığı, gecenin karanlığı, hayvanların hizmeti ve otların bitmesi hep onun için birer nimettir.

Şimdi bunları Allah kelamından okuyalım:

Görmediniz mi Allah, göklerde ve yerde bulunan her şeyi size boyun eğdirdi ve size zahir ve batın nimetlerini bol bol verdi”. (Lokman: 31/20)

“Allahtır ki denizi size boyun eğidirdi, ta ki gemiler onun içinde buyruğuyla akıp gitsin ki, siz O’nun kereminden arayasınız da şükredesiniz. Göklerde ve yerde ne varsa hepsini kendinden (bir lütuf olarak) ve yerde ne varsa hepsini kendinden (bir lütuf olarak) size boyun eğdirdi. Elbette bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır”. (Casiye: 45/12-13)

“Ölü toprak onlar içn bir ayettir. Biz onu diriltik, ondan taneler çıkardık da ondan yiyorlar. Orada hurma ve üzüm bahçeleri yarattık; içlerinde pınarlar fışkırttık. Ki (Allah’ın) ürününden ve ellerinin emeğinden yesinler. Hala şükretmiyorlar mı? Ne yücedir o (Allah) ki bitirdiklerinden, kendilerinden ve daha bilmedikleri nice şeylerden olan bütün çiftleri yaratmıştır”. (Yasin: 36/33-35)

“Görmediler mi ellerimizin yaptıklarından kendilerine hayvanlar yarattık da kendileri onlara malik olmaktadırlar.  Onları kendilerine boyun eğdirdik, işte binekleri onlardandır ve onlardan yiyorlar. Kendileri için onlarda daha birçok faydalar ve içecekler var. Hala şükretmiyorlar mı?”. (Yasin: 36/71-73)

“O geceyi sizin için elbise, uykuyu dinlenme, gündüzü de (etrafa) yayılıp çalışma yaptı. Ve o, rahmetinin önünde rüzgarları müjdeci gönderdi. Ve gökten tertemiz bir su indirdik. Ki onunla ölü bir ülkeyi diriltelim ve onunla yarattığımız hayvanlardan ve insanlardan birçoğunu sulayalım”. (Furkan: 25/47-49)

 “De ki: Baksanıza, eğer Allah, üzerinize geceyi kıyamet gününe kadar sürekli kılsa Allah’tan başka size ışık getirecek tanrı kimdir? İşitmiyor musunuz? de ki: Baksanıza, eğer Allah üzerinize gündüzü, kıyamet gününe kadar sürekli kılsa, Allah’tan başka, size dinleneceğiniz geceyi getirecek tanrı kimdir? Görmüyor musunuz? Allah rahmetinden dolayı sizin için geceyi ve gündüzü var etti ki geceleyin dinlenesiniz ve gündüzün Allah’ın lütfunu arayasınız ve şükredesiniz”. (Kasas: 28/71-73)

İşte böylece mü’min, Allah’ın kitabının delaletiyle çevresindeki her şeyde Allah’ın rahmet ve nimetinin eserlerini görür. Ama şahsı üzerindeki nimeti ise daha büyük ve daha kıymetlidir. İşte bunlardan birkaçı:

1- Yaratma nimeti. Eğer Allah dilemeseydi insan yokluk karanlığında kalır ve aranmaya değecek bir şey olmazdı:

“İnsanın üzerinden, henüz kendisinin anılan bir şey olmadığını uzun bir süre geçmedi mi? Doğrusu biz insanı, halden hale geçirdiğimiz karışık bir nutfeden yarattık da onu işitici, görücü yaptık”. (İnsan: 76/1-2)

2-İnsanlık nimeti. Allah onu düzgün bir beşer olarak yaratmak, onu yeryüzünde halife etmek ve yaratıkların birçoğuna üstün kılmak istemiştir.

“Andolsun biz, Adem oğullarına çok ikram ettik, onları karada ve denizde taşıdık. Onları güzel rızıklarla besledik ve onları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık”. (İsra: 17/70)

Bundan başka insan dış ve iç güzelliklerine sahiptir:

“Biz insanı en güzel biçimde yarattık”. (Tin: 96/4)

“Sizi şekilendirdi, şekillerinizi güzel yaptı”. (Teğabün: 64/3)

3- İlim ve idrak nimeti.

“Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir. O insana kalemle yazmayı öğretti. İnsana bilmediğini öğretti”. (Alak: 96/3-5)

“Allah sizi annelerinizin karnından çıkardığı zaman hiç bir şey bilmiyordunuz, size işitme duyusu, gözler ve gönüller verdi ki şükredesiniz”. (Nahl: 16/78)

Bu üçü; göz, kulak kalp ilim ve idrak vasıtlarıdır.

4- Konuşma ve yazı yazma nimeti:

“Çok merhametli Allah, Kur’an’ı öğretti. İnsanı yarattı, ona beyanı (konuşup düşüncelerini açıklamayı) öğretti”. (Rahman: 55/1-4)

“Kaleme ve kalemle yazdıklarına andolsun”. (Kalem: 68/1)

5- Rızık nimeti:

“Ey insanlar, Allah’ın size olan nimetini hatırlayın: Allah’tan başka size gökten ve yerden rızık verecek bir yaratıcı var mı? O’ndan başka tanrı yok”. (Fatır: 35/3)

“De ki: Size göklerden ve yerden kim kızık veriyor? De ki: Allah”. (Sebe’: 34/24)

6- Bu nimet mü’mine mahsustur, o da iman ve Allah’ın doğru yoluna hidayet nimetidir:

“Fakat Allah size imanı sevdirdi ve onu sizin kalblerinizde süsledi ve size küfrü, fıskı ve isyanı çirkin gösterdi. İşte doğru yolda olanlar bunlardır. Bu size Allah’tan bir lütuf ve nimettir”. (Hucurat: 49/7)

“Müslüman oldular diye sana minnet ediyor (başına kakıyor) lar. De ki: Müsan olmanızı benim başıma kakmayın. Tersine, sizi imana ilettiği için Allah size minnet eder. Eğer doğru iseniz”. (Hucurat: 49/7)

7- Kardeşlik ve sevgi nimeti:

“Allah’ın size olan nimetini hatırlayın: Hani siz birbirineze düşman idiniz, Allah kalplerinizi bileştirdi, O’nun nimetiyle kardeşler haline geldiniz”. (A’li İmran: 3/103)

“Ve onların kalplerinin arasını uzaklaştırdı. Sen yeryüzünde bulunan her şeyi verseyin, yine onların kalplerinin arasını uzaklaştırmazdın; fakat Allah, onların arasını uzaklaştırdı. Çünkü, o daima üstündür, hikmet sahibidir”. (Enfal: 8/63)

İşte mü’min daima bu şuur (bilinç) içindedir. Allah’ın nimetlerini anma ve keremine şükretme şuuru içindedir. “Sizdeki her nimet Allah’dandır”, “Allah’ın nimetlerini sayarsanız sonunu bulamasınız”.

Allah’ın kitabının -besmeleden sonra- ilk ayetinin, mü’minlere Allah’ın nimetini yad ettirecek ve onları hamd ve şükre yöneltecek bir ayet olması yaşılacak şey değlidir. Bu da Fatiha’nın “Elhamdu lillahi Rabbil Alemin=Alemlerin Rabbi Allah’a hamdolsun” ayetidir. Ve bu durumda, bir müslümanın her gün bu ayeti beş vakit namazda en az on yedi defa okumasının farz oluşunda da bir gariplik yoktur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.