AFFEDİCİ VE BAĞIŞLAYICI OLABİLMEK İÇİN…
AFFEDİCİ ve BAĞIŞLAYICI OLABİLMEK İÇİN…
Dininin emirlerine kulak veren takva sahibi Müslüman affedici ve bağışlayıcıdır. Kur’an ayetlerinin sık sık zikrettiği çok büyük insani bir ahlaktır. Affetmek sıfatına haiz olan kimseleri Kur’an ‘ da Allah’ın sevgi ve rızasını kazanan muhsin kullarından sayılmıştır.
Allah celle celalühu Ali İmran Suresi 134. ayeti kerimesinde şöyle buyurmaktadır. “Allah öfkelerini yenenleri ve insanların kusurlarını affedenleri iyilik yapanları sever.”
Çünkü onlar öfkelerini yenmişler kin tutmamışlar ve hiçbir Müslüman kardeşine düşmanlık beslenmemişlerdir. Bilakis kin ve düşmanlık yükünden kurtulmuşlar daha da önemlisi Allah’ın muhabbet ve rızasına ermişlerdir affetmek ve hoşgörü kalpleri İslam hidayetine açılmamış kimselerin çıkamayacağı yüksek bir payedir. Bunlar nefislerindeki intikam ve hırs tutkusunu terk ederek Allah’ın vereceği hesap bağışlama ve ikramını tercih etmişlerdir Kur’an-ı Kerim insan nefsini bu erişilmesi güç mertebeye yükseltmek için çok güzel bir üslup kullanmıştır. Çünkü zulme uğrayan kimseye nefsinin de aynı şekilde zulümle davranma isteğine boyuneğmesini tavsiye etmiştir zulme uğrayan insanı elinden tutarak onu sabır,af ve hoşgörü mertebesine çıkarmıştır. Bu mertebeye ulaşma azmedilmeye değer işlerden olduğunu Kur’an-ı Kerim bize açıklamaktadır.
Rabbimiz Şura suresinin 39 ve 43. ayeti kelimelerde “Bir haksızlığa uğradıklarında üstün gelmek için aralarında Yardımlaşırlar bir kötülüğün karşılığı aynı şekilde bir kötülüktür ama kim affeder ve barışırsa onun ecri Allah’a aittir doğrusu o zulmedenleri sevmez.zülüm gördükten sonra hakkını alan kimselere onların aleyhine bir yol yoktur insanlara taşkınlık edenlere karşı durulmalıdır. işte can yakıcı azap bunlaradır ama sabredip bağışlayanın işi işte bu azmedilmeye değer işlerdendir.”
Hz. Ayşe Radiyallahu anhum’a hakkında bazı ağızlarda dolaşan iftira üzerine ebu Bekir’in (r.a) bu sözleri söyleyenlere yardımı kesmeye yemin ettiğinde şu ayeti kerime indi.
“İçinizde lütüf ve servet sahibi olanlar yakınlarına düşkünlere ve Allah yolunda hicret edenlere vermemek için yemin etmesinler.affedip geçsinler Allah’ın bizi bağışlamasından hoşlanmaz mısınız? Allah bağışlayandır merhametli olandır.” (Nur-22)
Toplum fertler arasında birbirlerine azarlama hesaba çekme bazı arzularına kavuşmak için birbirini haklarını tecavüz üzerine değil fertler arasındaki muameleler de hoşgörülü kusurları görmemezlikten gelme ve sabır üzerine kurulmuştur. İslam’ın daveti ve hükümlerin teşvik ettiği de budur.
Rabbim bizleri affedici bağışlayan olan kullarından olmayı hepimize nasip etsin…(âmin)