sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolar
Kur'an Dinle
Sesli Makale

GÜNÜN AYET VE HADİSİ

GÜNÜN AYET VE HADİSİ
19.07.2023
0
A+
A-

ذٰلِكَ الْفَضْلُ مِنَ اللّٰهِؕ وَكَفٰى بِاللّٰهِ عَلٖيماًࣖ

“Bu lütuf Allah’tandır; bilen olarak Allah yeter.”

(NİSA 70.AYET)

GÜNÜN HADİSİ

38-“Bana Abdurrahmân ibn Şurayh ve başkası, el-Esved’den tahdîs etti ki, Urve şöyle demiştir: Abdullah ibnu Amr bizim yanımı­za uğradı, ben ondan işittim, şöyle diyordu: Ben Peygamber(S..A.V)’den işittim, şöyle buyuruyordu: “Şüphesiz Allah Teâlâ ilmi siz insanlara ihsan buyurduktan sonra (hafızalarınızdan) zorla söküp almaz. Lâ­kin ilmi insanlardan, ilim adamlarını bilgileriyle beraber cemiyet için­den çekip alır. Artık geride çok câhil birtakım insanlar kalır. O sırada halk tarafından bunlara dînî ihtiyâçlar sorulur, onlar da şahsî re’y ve arzularıyla cevâb verirler de hem halkı sapıtırlar, hem de kendileri sapar giderler”.

Urve şöyle dedi: Ben bu hadîsi Peygamber’in zevcesi Âişe’ye tah­dîs ettim. Sonra Abdullah ibn Amr bu yılın ardından bir hacc daha yaptı. Âişe bana:

— Ey kızkardeşimin oğlu! Abdullah ibn Amr’a git de senin ba­na ondan geçen sene tahdîs etmiş olduğun hadîsi, ondan benim için bir tesbît yap! dedi.

Bunun üzerine ben Abdullah ibn Amr’a gittim de o hadîsi kendi­sinden sordum. Abdullah ibn Amr da bana o hadîsi daha önceki yıl tahdîs ettiği gibi aynen tahdîs etti. Akabinde ben Âişe’ye geldim ve bunu kendisine haber verdim. Âişe, Abdullah ibn Amr’ın, o hadîs­ten tek bir harfini bile değiştirmemiş olmasından hayret etti de:

— Vallahi, Abdullah ibn Amr bu hadîsi sağlam ezberlemiştir, dedi.”

KİTÂBU’L-İTİSÂM Bİ’L-KİTÂBİ VE’S-SÜNNETİ

(Allah(C.C)’ın Kitâbı’na ve Peygamberin(S.A.V) Sünnetine Sımsıkı Yapışıp Tutunmak Kitabı)

-BUHARİ– 38. HADİS

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.